Macbook billentyűcsere

Jó öreg Macbook-omra ráfért már az ápolgatás. Vicces módon az egyik legnagyobb problémám az volt vele, hogy a billentyűi egy része nemes egyszerűséggel elkopott:

Így nézett ki a csere előtt
Így nézett ki a csere előtt

…aztán némi ügyködés után ez lett belőle:

A végeredmény
A végeredmény

Ha neked is kell csinálni valami hasonlót, a következőket tudom a figyelmedbe ajánlani:

Ahonnan a billentyűket rendeltem: http://www.thebookyard.com/apple-keycaps.php

Teljesen jó minőségű darabok, megkockáztatom hogy “eredetiek” - semmilyen eltérést nem tudtam felfedezni a gyáriakhoz képest azt leszámítva, hogy ezek épek, ugye :D Maga a megrendelés és a szállítás is teljesen rendben volt, ügyes kis műanyag védőkben szállították az új billentyűket.

Pár videó, hogy hogyan is kéne kicserélni őket:

(Érdemes többet is megnézni, nekem eltartott egy darabig amíg rájöttem hogyan tudom pl. rendesen kiszedni a nagyobb billentyűket.)

ui. Igen, az S billentyű is sorra kerül előbb vagy utóbb. Akkor, amikor rendeltem volna, persze nem volt belőle :D

Chrome bővítmény letöltések rendezéséhez: Date Folder Download

Kerestem egy eszközt, ami segít a Letöltések mappámat egy kicsit rendezettebb formába hozni. Erre találtam egy nagyon egyszerű Chrome bővítményt, ami egy megadható dátum sablon alapján almappákba menti a letöltött adatokat - pont annyit tud, mint amennyi kell, és semmivel se többet :D

Itt találjátok: https://chrome.google.com/webstore/detail/date-folder-download/cndngjkkclabddbcbcoophipmkocifei

A GitHub-on: https://github.com/akngw/date-folder-download

4HB diéta helyzetjelentés

Jóideje ismerkedem már a 4-Hour Body-ban (innentől csak 4HB) leírt diétával; több, viszonylag sikeres kísérletet tettem, de igazán hosszútávú eredményt még nem tudtam elérni. Mi is ez? Röviden összefoglalva ez egy “slowcarb” diéta, ami főleg a szénhidrátok mellőzésére (de nem a teljes elhagyásukra) épül. Most megint elkezdtem a dolgot, de hogy sikeresebb legyen, összeírtam egy pár megfigyelést / tippet:

  • Üzemanyag vs. étel: Szükségem volt egy kis gondolkodásmódbeli változásra. Valahogy jobban esik úgy gondolkodni, hogy van az “étel” (így általánosan, mindent beleértve) és van az “üzemanyag”, ami megfelel a 4HB-nak. Segít elkülöníteni a dolgokat.
  • A reggelit komolyabban kell venni. 4HB-ben az a szabály, hogy felkeléstől számított(!) 30 percen belül 30g fehérjének be kéne jutnia a szervezetbe. Ez azért nem olyan kevés, főleg, hogyha táplálékkal és nem turmixszal akarod bejuttatni. Ezt annyival próbáltam megoldani, hogy leszámoltam magamnak azokból a kajákból, amit szívesebben fogyasztok reggelre (tojás, felvágottak…) hogy kb. mennyit kell burkolnom ennek az eléréséhez. Nyilván többet, mint gondoltam eredetileg…
  • Nem próbálok módosítgatni meg okoskodni, a 4HB-ben leírtak szerint ha bizonytalan vagyok valamivel kapcsolatban, egyszerűen nem eszek belőle. Tejtermékekkel és tejpótlókkal pl. teljesen off vagyok (azokat a capuccino-kat veszettül hiányolom azért). Bármi, aminek van köze gabonához, abszolút off.
  • Minden kísértést visszautasítok, akármilyen kicsi is legyen. Az a baj, hogy hiába csak “egy kicsi“ ez vagy az, ha megeszed, az képes beindítani láncreakciókat (lásd: ha egyszer kivételt tettem, miért ne tehetnék még egyszer?) Ebben benne van az is, hogy igyekszem kerülni azokat a szituációkat, amikben a nem-4HB dolgok előjöhetnek.
  • Dolgozni kell azon is, hogy ne egyek túl gyorsan. Ez reggel elég vicces, mert a mostani menetrendem szerint kb. negyed órám van elkészíteni ÉS megenni a reggelimet (vesd össze: 4HB szerint egy étkezés legalább fél óra kéne, hogy legyen).
  • Hogy a folyadékbevitel is rendben legyen, legtöbbször nálam van a jó kis Nalgene palackom. Ha előttem van, folyamatosan iszok belőle, szóval szerintem napi 2-3 liter folyadék mindig megvan.

Az első két hét eredménye:

Fitbit Charge HR javítgatások

Elég régóta használok egy Charge HR-t. Szoktátok kérdezni tőlem, hogy ez mégis mire jó, én meg erre mindig azt mondom, hogy főleg két dologra:

  • Megmondja, hogy épp mennyire nem alszom eleget.
  • Folyamatosan méri a pulzusomat, amiből remek következtetéseket lehet levonni arról, hogy a nap melyik időszakában mennyire voltam életképes :D

Ez mind szép és jó, de van a Charge HR-eknek egy elég komoly hibája, mégpedig az, hogy a szíj hajlamos elkezdeni leválni magáról az eszközről. Ez azért különösen vicces, mert ez a Fitbit nem cserélhető szíjas ELVILEG. Szóval akinél ezek a tünetek előjönnek (márpedig előjönnek pár hónap után), az vagy kicserélteti a Charge-t, vagy kidobja. Erről voltak gyönyörű anyázások az internet különböző területein, én csak azt kerestem, hogy mégis hogyan lehet ezt megoldani?

Olvass tovább! →

Egy pár könyv az újévre

Vicces, hogy ez a második könyvajánló a blogon perpill, ennél azért sokkal több mindenről tudnék írni… :D

Pár napja ugrottunk be egy gyors körbenézés erejéig egy könyvesboltba, aztán ez szokás szerint oly jól sikerült, hogy egyből három kötetet is el kellett hoznunk.

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről - Válogatott írások

Kilátás az erkélyről

Ez nem regény, hanem egy esszékötet a zseniális Neil Gaiman-től, mindenféle témában, ami csak szem-szájnak ingere: zene, történetmondás, képregények, miért fontosak a könyvtárak a huszonegyedik században ésatöbbi ésatöbbi. Azoknak, akik szeretik a műveit, szerintem kötelező darab lesz; minél többet ismerek meg belőle, annál érdekesebb lesz, úgyhogy már most merem ajánlani.

Héctor García Kirai - Francesc Miralles: Ikigai - A hosszú élet japán titka

Ikigai - A hosszú élet japán titka

Azt már nem kell nektek elmagyaráznom szerintem, hogyha egy japán témával kapcsolatos könyv “szembejön” velem, rá fogok nézni. Felemeltem ezt, beleolvastam, és mit találtam? A japán “hosszú élet titkának” fejtegetését minden lehetséges nézőpontból, legyen szó életmódról, étkezésről, hozzáállásról és így tovább. Amitől kifejezetten bájos a dolog: rengeteg történet, interjú található benne, ami egy egészen más világgal ismertethet meg. Minden megvan benne, amitől azonnal hazaviszek egy könyvet a mélyebb pszichológia háttértől kezdve a praktikus, megvalósítható ötletekig. Könnyen lehet, hogy fogok még bővebben is írni róla.

Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások - Helikon zsebkönyvek 36.

A gondviselésről

Túlságosan ritkán olvasok klasszikus filozófiát, pedig van, hogy lenne hozzá kedvem. Viszont mostanában egyre gyakrabban jön velem szembe Seneca (például Tim Ferris-nek köszönhetően), úgyhogy gondoltam kedvcsinálónak elhozom ezt. Nyilván eltér a szöveg komplexitása a mostani, “legyen minden hűde érthető” stílustól, de ez itt jó jel; bőven aktuális gondolatokat fejteget Seneca, ajánlott nekifutni.