Melodics - Tapasztalataim pad kontroller tanulással

Jóideje porosodott már a ritmusérzékem is, a Launchpad MK2-m is, de a Melodics segítségével végre elkezdtem megtanulni, hogyan is használhatnám ki a kettőt.

Elég sokat gondolkodtam mostanában azon, hogy mi kellene ahhoz, hogy jobban rá tudjak pörögni zenék készítésére. Az egyik nagyon nyilvánvaló dolog nekem az, hogy a ritmusok valahogy mindig a gyengéim voltak. Már anno zeneiskolában is éreztem, hogy nem ez a fő erősségem, és lett volna még hova fejleszteni. (Azért na, attól, aki zongorát tanul, kicsit mást várnak el ilyen téren, mint aki dobol…) Gondolom, nem mondok túl nagy újdonságot azzal, hogyha ilyen háttérrel ezek után neki akarsz állni elektronikus zenét csinálni, hát, nem nehéz akadályokba ütközni. De mindig ott volt a kérdés, hogy mégis mit lehetne ezzel kezdeni?

Csinos egy játék ez a Launchpad azért.
Csinos egy játék ez a Launchpad azért.

Annak idején New York-ban vettem egy Novation Launchpad MK2-t, főleg azért, hogy irányítsam a Live-ot. Bár a Launchpad nagyszerű kontroller és tényleg remekül működik Ableton Live-val, valahogy mégse használtam ki annyira, mint szerettem volna. (Pedig még van hozzá ilyen szoftver is, mint a Launchpad95, ami backport-olja a Push bizonyos funkcióit, hihi.) Ebben persze benne van az a tény is, hogy messze nem zenéltem annyit, mint amennyit terveztem, de ez inkább csak erősítette a lelkiismeretfurdalást 😅

Még ezek után is többször kellett szembejönnie velem a neten a Melodics oktatószoftvernek, mire leesett, hogy ezzel végre mindkét problémával tudnék kezdeni valamit. Most már közel egy hónapja használom napi szinten, és elég jól érezhető a hasznossága - olvass tovább, ha érdekel, mit is tud a cucc!

A Melodics egy egész ügyesen megcsinált szoftver, ami billentyűs, pad-es és dobos tanulásban tud neked segíteni, ebből én egyelőre csak a pad-es részébe ástam bele magam. Ez gyakorlatilag egy oktató ritmusjáték: ha valaha is játszottál már ritmusjátékokkal, egyből le fog esni, hogy mi a “dolgod”. Ami egy hagyományos ritmusjátéktól megkülönbözteti, az az, hogy támogat mindenféle zenei hardvert, kontrollert, így a Launchpad-emet is kapásból felismerte és teljesen ki is használta. (Amúgy valószínűleg bármilyen eszközre meg lehet tanítani, amiből ki tudsz csikarni MIDI jelet).

Megvan itt minden kéremszépen
Megvan itt minden kéremszépen

Több dolog is van, ami miatt a Melodics-ot bátran ajánlanám tanuláshoz kb. akárkinek:

  • Szimpatikusan vegyes és modern zenei palettával dolgozik: a leckékben van a 8 bites csodáktól kezdve az ambient-en, hip-hop-on, house-on át a trap-ig minden, ami kellhet ahhoz, hogy ne und magad teljesen halálra gyakorlás közben.
  • Van egy elég jól felépített kurzus rendszer, amivel nulláról el tudod kezdeni felhúzni magadat. Én most pont ezzel haladok, lassan talán a végére is érek.
A Workouts-ban volt egy pár, ami igencsak meg tudott izzasztani
A Workouts-ban volt egy pár, ami igencsak meg tudott izzasztani
  • Folyamatosan kerülnek be új leckék is, ha nem lenne elég az a pár száz, ami már most is elérhető 😂
  • Nagyon okosan ki van találva a játékosítási rész. Folyamatosan kapod a pozitív visszajelzéseket (pl. amikor eléred a napi 5 perc gyakorlást, vagy ha sikerül egy leckét 100%-ra megcsinálni) - olyan dumákat mutat, hogy besírok rajta… Mutatja, hogy hány napos szériában vagy, mutatja hogy mennyi energiát raktál eddig bele, szinteket lépsz ahogy haladsz előre és így tovább.
Itt az áttekintés a haladásodról
Itt az áttekintés a haladásodról
  • Ahol kell, ott testre is tudod szabni a dolgokat: például beállíthatod, hogy melyik hang melyik pad-re kerüljön, vagy hogy ne mutassa játék közben a sikeres széria animációit, ha esetleg zavarna.
Alapból a bal alsó sarokban levő gombokra voltak kiosztva a pad-ek ebben a leckében, de kényelmesebb volt középen játszani
Alapból a bal alsó sarokban levő gombokra voltak kiosztva a pad-ek ebben a leckében, de kényelmesebb volt középen játszani
  • Ha előfizetsz, mindenféle bónuszokat is utánad vágnak, mint például -30%-os kupont AIAIAI fejhallgatókra, vagy a Berklee Online ingyenes 4 hetes Ableton Live képzését.

Mindez nekem bőven elég volt, hogy berántson annyira a dolog, hogy mostanra már olyan 80 órányi gyakorlást beletegyek. És rendesen érzem is a hasznát, sokkal könnyebben játszok be ritmusokat a Launchpad-en, de még a ritmusok érzékelésében is átjön, hogy itt bizony kőkemény fejlődés volt! Ez pont az a fajta gyakorlás, amikor napról napra érzed, hogy haladsz előre. Röviden szólva, a Melodics hozott mindent, amit vártam egy ilyen szoftvertől.

Mindössze két negatívumot tudnék a Melodics-szal kapcsolatban említeni:

  • Az egyik a stabilitása: lehet, hogy rossz szériát fogtam ki mostanában, de mintha egy kicsivel több lenne a bug, mint kéne. Ezek mondjuk nem kritikusak, nem hátráltatják túlságosan a gyakorlást. (Ezeket elég gyorsan javítják, de az előfizetői Slack-en néha még így is ki tud törni a hiszti miatta. Amúgy valószínűleg ők is érzik, hogy valami nem oké, a Slack-en most láttam egy üzenetet, ami szerint épp egy masszív refactoring-ben vannak benne.)
  • A másik az ár, ugyanis egyáltalán nem nevezném olcsónak. Az előfizetés havonta 30 dollár havi számlázással vagy 150 dollár egy évre. Egyelőre még, mivel nem tudom, hogy tényleg szeretnék-e egy éven keresztül ezzel foglalkozni, csak havi előfizetést csináltam, viszont ezzel könnyűszerrel a legdrágább előfizetésem a Melodics éves szintre vetítve. Méghozzá úgy, hogy még kedvezménykóddal is kétszer olyan drága, mint az utána következő legdrágább… szóval, nem olcsó mulatság ez kérem! Most úgy vagyok vele, hogy ameddig ilyen szinten hozza a fejlődést, megtartom, de nem mernék esküdni rá, hogy lesz ebből éves előfizetés 😉

Hogyha esetleg belevágsz, nagyon fontos, hogy nézd át a weboldalukon levő cikkeket - rengeteg tippet találhatsz azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kellene pl. pad kontrolleren vagy billentyűn játszani. Ezekben a cikkekben a fizikai aspektusokkal is foglalkoznak, ami magában a szoftverben nemigen kerül említésre. Ezek tök fontos dolgok, hogyha szeretnéd jól érezni magad zenélés közben és sikeres lenni.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte