Kedvenc macOS eszközeim: Alfred

Az Alfred-et használhatod arra, hogy hatékonyabban irányítsd billentyűzetről a géped. Itt van egy cikk arról, hogy mit is lehet csinálni vele.

Már elég régóta tervezek írni egy pár szót arról, hogy milyen eszközöket találtam hasznosnak a mindennapos munkám során. Ez az első ilyen cikk, lehet, hogy lesz még több is.

Sokszor gyorsabb a billentyűzetről végrehajtani bizonyos akciókat, mint ha állandóan az egérrel matatnánk bizonyos menükben. Ezért készítettek több operációs rendszerhez is olyan szoftvereket, ami segít billentyűzettel eligazodni a gépen. Ezek viszonylag egyszerűen működnek: lenyomsz egy billentyűkombinációt, gépelsz egy kicsit és válogathatsz alkalmazások, fájlok, illetve mindenféle varázsfunkció közül. Ilyen például a macOS-ben a Spotlight nevű beépített cucc. Elég hamar rájöttek arra is, hogy menő lenne, ha ezeket lehetne mindenféle testreszabható funkciókkal bővíteni, egy ilyenre remek példa az Alfred.

Rendszer parancsok, mint például újraindítás

Ha van Powerpack-od, definiálhatsz magadnak custom workflow-okat. Nekem például van egy olyan, amivel kiválaszthatok egy mappát vagy fájlt (bizonyos zene fájltípusok - mp3, flac, … - között keresve) és azonnal elindíthatom a lejátszást a Vox nevű lejátszóban:

Zeneszámra keresés
Egész albumra keresés

Lehet mindenféle URL alapú keresést is definiálni egyébként, ebből egy csomó be is van állítva alapból:

URL alapú keresések

Hogyha az Alfred nem tudja kitalálni, hogy mihez kezdjen azzal, amit beírtál, fallback-ként vissza tud esni webes keresésre, ami sokszor közelebb vihet a megoldáshoz:

Google gyorskeresés

Letölthető workflow-k

A http://www.packal.org/ weboldalról mindenféle, külsősök által készített és hasznosnak ítélt workflow-t lehet leszedni, érdemes csemegézni. A következőket emelném ki közülük.

Mindenkinek ajánlott

Google Drive

Nem nagyon kell magyarázni, hogy mire jó: egy szemvillanás alatt a keresett dokumentumodra ugorhatsz vele.

https://github.com/azai91/alfred-drive-workflow

Alfred Chrome Bookmarks

Igazából ez egy alap funkció lenne, de itt annyira jól meg van csinálva, hogy nem is bosszankodom nagyon amiatt, hogy workflow-t kell telepíteni hozzá. Ez a cucc kiolvassa a Chrome könyvjelzőit.

https://github.com/blainesch/alfred-chrome-bookmarks

Spotify Mini Player

Ezzel az extension-nel könnyen lehet keresni a Spotify-on, illetve irányíthatod a lejátszást is vele, elég sokoldalú cucc.

http://alfred-spotify-mini-player.com http://www.packal.org/workflow/spotify-mini-player

Keresés előadó alapján

Currency

Egy menő kis workflow, ami képes valuták között konvertálni Google Finance-ről leszedett adatok alapján.

Sajnos jelenleg ez a workflow nem működik kézi tákolás nélkül, de ha lelkes vagy, akkor itt megtalálod hozzá az információkat - csak pár karaktert kell a forráskódban módosítani: https://github.com/bigluck/alfred2-currencyconverter/issues/24#issuecomment-334016534

http://www.packal.org/workflow/currency-converter https://github.com/BigLuck/alfred2-currencyconverter

Valuta árfolyamok

Kifejezetten fejlesztőknek készült Alfred workflow-k

GitHub for Alfred

Ezt a workflow-t rengeteget koptatom munka közben. Képes listázni az összes olyan GitHub repo-t, amihez hozzáférésed van (a privátokkal együtt), így nagyon könnyen elő tudod hívni az éppen aktuális projektet. Mivel sokszor váltogatok 5-10 repo között, ez igen jól jön.

https://github.com/gharlan/alfred-github-workflow

JIRA

Ez egy kicsit komplexebb workflow, de cserébe a tudása is elég nagy: rengeteg szokásos JIRA műveletet el lehet vele végezni, például lehet vele közvetlenül Alfred-ból kommentálni egy kártyára.

https://github.com/steyep/alfred-jira

Trello Alfred

Ez főleg arra jó, hogy gyorsan tudj létrehozni Trello kártyákat.

https://github.com/dberube/trello-alfred

Color conversion

Gyors konverzió színkódok között programozóknak (például). Tud egy pár nyalánkságot, mint pl. az iOS programozás közben felmerülő szín kifejezések generálása.

http://www.packal.org/workflow/colors https://github.com/TylerEich/Alfred-Extras

Színkódok különböző formátumokbna

Dash integráció

Na jó, de mi is az a Dash? A Dash egy helyi dokumentációkezelő eszköz, amivel letöltheted az általad gyakran használt API-k doksiját, hogy ne kelljen állandóan a neten keresni hozzá. Ez az eszköz képes összeépülni az Alfred-del, hogy még gyorsabban használhasd:

Dash integráció

Összegzésként

Nekem az Alfred igen jó szolgálatot tesz és ami azt illeti, elég gyakran is használom. Azt írja magáról, hogy:

Since 2014. márc. 11., Alfred has been used 18 662 times. Average 13.4 times per day.

(És ez csak a privát gépem, a céges gépemen is van még egy pár :D )

Egyike azon eszközöknek, amit mindenki olyan macOS felhasználónak merek ajánlani, aki jobban testre szereti szabni a gépét, mert jól segíti a hatékony munkavégzést. A Powerpack ára egy kicsit vaskos lehet, de ha látsz fantáziát a fent bemutatott workflow-okban, érdemes lehet rámenni.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte