Kedvenc macOS eszközeim: Alfred

Már elég régóta tervezek írni egy pár szót arról, hogy milyen eszközöket találtam hasznosnak a mindennapos munkám során. Ez az első ilyen cikk, lehet, hogy lesz még több is.

Sokszor gyorsabb a billentyűzetről végrehajtani bizonyos akciókat, mint ha állandóan az egérrel matatnánk bizonyos menükben. Ezért készítettek több operációs rendszerhez is olyan szoftvereket, ami segít billentyűzettel eligazodni a gépen. Ezek viszonylag egyszerűen működnek: lenyomsz egy billentyűkombinációt, gépelsz egy kicsit és válogathatsz alkalmazások, fájlok, illetve mindenféle varázsfunkció közül. Ilyen például a macOS-ben a Spotlight nevű beépített cucc. Elég hamar rájöttek arra is, hogy menő lenne, ha ezeket lehetne mindenféle testreszabható funkciókkal bővíteni, egy ilyenre remek példa az Alfred.

Weboldal: https://www.alfredapp.com/
Ár: ingyenes / Powerpack: £19

Rendszer parancsok, mint például újraindítás
Rendszer parancsok, mint például újraindítás

Ha van Powerpack-od, definiálhatsz magadnak custom workflow-okat. Nekem például van egy olyan, amivel kiválaszthatok egy mappát vagy fájlt (bizonyos zene fájltípusok - mp3, flac, … - között keresve) és azonnal elindíthatom a lejátszást a Vox nevű lejátszóban:

Zeneszámra keresés
Zeneszámra keresés
Egész albumra keresés
Egész albumra keresés

Lehet mindenféle URL alapú keresést is definiálni egyébként, ebből egy csomó be is van állítva alapból:

URL alapú keresések
URL alapú keresések

Hogyha az Alfred nem tudja kitalálni, hogy mihez kezdjen azzal, amit beírtál, fallback-ként vissza tud esni webes keresésre, ami sokszor közelebb vihet a megoldáshoz:

Google gyorskeresés
Google gyorskeresés

Letölthető workflow-k

A http://www.packal.org/ weboldalról mindenféle, külsősök által készített és hasznosnak ítélt workflow-t lehet leszedni, érdemes csemegézni. A következőket emelném ki közülük.

Mindenkinek ajánlott

Google Drive

Nem nagyon kell magyarázni, hogy mire jó: egy szemvillanás alatt a keresett dokumentumodra ugorhatsz vele.

https://github.com/azai91/alfred-drive-workflow

Alfred Chrome Bookmarks

Igazából ez egy alap funkció lenne, de itt annyira jól meg van csinálva, hogy nem is bosszankodom nagyon amiatt, hogy workflow-t kell telepíteni hozzá. Ez a cucc kiolvassa a Chrome könyvjelzőit.

https://github.com/blainesch/alfred-chrome-bookmarks

Spotify Mini Player

Ezzel az extension-nel könnyen lehet keresni a Spotify-on, illetve irányíthatod a lejátszást is vele, elég sokoldalú cucc.

http://alfred-spotify-mini-player.com
http://www.packal.org/workflow/spotify-mini-player

Keresés előadó alapján
Keresés előadó alapján

Currency

Egy menő kis workflow, ami képes valuták között konvertálni Google Finance-ről leszedett adatok alapján.

Sajnos jelenleg ez a workflow nem működik kézi tákolás nélkül, de ha lelkes vagy, akkor itt megtalálod hozzá az információkat - csak pár karaktert kell a forráskódban módosítani: https://github.com/bigluck/alfred2-currencyconverter/issues/24#issuecomment-334016534

http://www.packal.org/workflow/currency-converter
https://github.com/BigLuck/alfred2-currencyconverter

Valuta árfolyamok
Valuta árfolyamok

Kifejezetten fejlesztőknek készült Alfred workflow-k

GitHub for Alfred

Ezt a workflow-t rengeteget koptatom munka közben. Képes listázni az összes olyan GitHub repo-t, amihez hozzáférésed van (a privátokkal együtt), így nagyon könnyen elő tudod hívni az éppen aktuális projektet. Mivel sokszor váltogatok 5-10 repo között, ez igen jól jön.

https://github.com/gharlan/alfred-github-workflow

JIRA

Ez egy kicsit komplexebb workflow, de cserébe a tudása is elég nagy: rengeteg szokásos JIRA műveletet el lehet vele végezni, például lehet vele közvetlenül Alfred-ból kommentálni egy kártyára.

https://github.com/steyep/alfred-jira

Trello Alfred

Ez főleg arra jó, hogy gyorsan tudj létrehozni Trello kártyákat.

https://github.com/dberube/trello-alfred

Color conversion

Gyors konverzió színkódok között programozóknak (például). Tud egy pár nyalánkságot, mint pl. az iOS programozás közben felmerülő szín kifejezések generálása.

http://www.packal.org/workflow/colors
https://github.com/TylerEich/Alfred-Extras

Színkódok különböző formátumokbna
Színkódok különböző formátumokbna

Dash integráció

Na jó, de mi is az a Dash? A Dash egy helyi dokumentációkezelő eszköz, amivel letöltheted az általad gyakran használt API-k doksiját, hogy ne kelljen állandóan a neten keresni hozzá. Ez az eszköz képes összeépülni az Alfred-del, hogy még gyorsabban használhasd:

Dash integráció
Dash integráció

Összegzésként

Nekem az Alfred igen jó szolgálatot tesz és ami azt illeti, elég gyakran is használom. Azt írja magáról, hogy:

Since 2014. márc. 11., Alfred has been used 18 662 times. Average 13.4 times per day.

(És ez csak a privát gépem, a céges gépemen is van még egy pár :D )

Egyike azon eszközöknek, amit mindenki olyan macOS felhasználónak merek ajánlani, aki jobban testre szereti szabni a gépét, mert jól segíti a hatékony munkavégzést. A Powerpack ára egy kicsit vaskos lehet, de ha látsz fantáziát a fent bemutatott workflow-okban, érdemes lehet rámenni.