4HB diéta helyzetjelentés

Pár szó arról, hogy hogyan is haladok a diétámmal, plusz néhány tipp, ami nekem jól jött.

Jóideje ismerkedem már a 4-Hour Body-ban (innentől csak 4HB) leírt diétával; több, viszonylag sikeres kísérletet tettem, de igazán hosszútávú eredményt még nem tudtam elérni. Mi is ez? Röviden összefoglalva ez egy “slowcarb” diéta, ami főleg a szénhidrátok mellőzésére (de nem a teljes elhagyásukra) épül. Most megint elkezdtem a dolgot, de hogy sikeresebb legyen, összeírtam egy pár megfigyelést / tippet:

  • Üzemanyag vs. étel: Szükségem volt egy kis gondolkodásmódbeli változásra. Valahogy jobban esik úgy gondolkodni, hogy van az “étel” (így általánosan, mindent beleértve) és van az “üzemanyag”, ami megfelel a 4HB-nak. Segít elkülöníteni a dolgokat.
  • A reggelit komolyabban kell venni. 4HB-ben az a szabály, hogy felkeléstől számított(!) 30 percen belül 30g fehérjének be kéne jutnia a szervezetbe. Ez azért nem olyan kevés, főleg, hogyha táplálékkal és nem turmixszal akarod bejuttatni. Ezt annyival próbáltam megoldani, hogy leszámoltam magamnak azokból a kajákból, amit szívesebben fogyasztok reggelre (tojás, felvágottak…) hogy kb. mennyit kell burkolnom ennek az eléréséhez. Nyilván többet, mint gondoltam eredetileg…
  • Nem próbálok módosítgatni meg okoskodni, a 4HB-ben leírtak szerint ha bizonytalan vagyok valamivel kapcsolatban, egyszerűen nem eszek belőle. Tejtermékekkel és tejpótlókkal pl. teljesen off vagyok (azokat a capuccino-kat veszettül hiányolom azért). Bármi, aminek van köze gabonához, abszolút off.
  • Minden kísértést visszautasítok, akármilyen kicsi is legyen. Az a baj, hogy hiába csak “egy kicsi“ ez vagy az, ha megeszed, az képes beindítani láncreakciókat (lásd: ha egyszer kivételt tettem, miért ne tehetnék még egyszer?) Ebben benne van az is, hogy igyekszem kerülni azokat a szituációkat, amikben a nem-4HB dolgok előjöhetnek.
  • Dolgozni kell azon is, hogy ne egyek túl gyorsan. Ez reggel elég vicces, mert a mostani menetrendem szerint kb. negyed órám van elkészíteni ÉS megenni a reggelimet (vesd össze: 4HB szerint egy étkezés legalább fél óra kéne, hogy legyen).
  • Hogy a folyadékbevitel is rendben legyen, legtöbbször nálam van a jó kis Nalgene palackom. Ha előttem van, folyamatosan iszok belőle, szóval szerintem napi 2-3 liter folyadék mindig megvan.

Az első két hét eredménye:

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte