Párizsi metrótérkép, egészen más szemmel

Párizsi metróhálózat
Párizsi metróhálózat

Láttatok már igazán jól logikailag felépített sematikus térképet, hogyha metróról van szó?

Ezt még egy Budapest szintű városnál viszonylag egyszerű megoldani, de amikor Párizsban jártam-keltem, többször is meggyűlt a bajom az ottani “BKV”, a RATP próbálkozásaival. Most láttam csak, hogy egy Max Roberts nevű úriember szakított a hagyományos, “töröttvonalas” ábrázolással és megpróbálta a világ pár nagyvárosának metróvonalait koncentrikus körökbe rendezve ábrázolni. Az eredmény egészen durván vizuális és számomra igencsak használhatónak tűnik, lásd a jobb oldalon.

Hogyha kíváncsi vagy rá, hogy milyen a hivatalos térkép, hát vesd össze ezzel a “gyönyörűséggel”:

RATP-féle Párizs térkép

Ez - ha nem jártál még eleget Párizsban - nyilvánvalóan kaotikus. Okozott pár perc fejtörést nem egyszer, de azért ennek az érdekes “háló” kialakulásának is megvan a maga oka. Ugyanis ha arra vagy kíváncsi, hogy fizikailag egymáshoz képest hogyan helyezkednek el a különböző metróállomások, nyilván helytálló az eredeti térkép.

Ennek az alternatív, koncentrikus körös ábrázolásnak nem is ez a jelentősége, talán a kettőt együtt a legjobb használni: én az újabbon sokkal jobban átlátom a csatlakozási pontokat. És némileg esztétikusabb, barátságosabb is, ami mondjuk egy veszélyesebb navigációs helyzetben segíthet megúszni a dolgokat…

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte