Conbeszámoló - Nyári AnimeCon 2009

Tegnap véget ért a NyaCon 2009. Most először háromnaposan, számos, akár meglepetésként is felfogható dologgal… Jópár dolog jutott eszembe Con-okról, klubról, amit most megpróbálok rendbe szedve leírni :)

Három napos volt a con, pénteken Matsuri mindenféle japán kultúrához kötődő programokkal, aztán szombat-vasárnap a szokásos dolgok. Először is, így visszanézve nem tudom eldönteni, hogy mennyire volt jó ötlet háromnapossá tenni ezt a cont. Én meglepődtem rajta, hogy mindhárom napon kevesebben voltak, mint korábbi PeCsás conokon, ezt mindenféle dolog számlájára lehetne írni. Nem tudom, hogy a promóció hiányosságai, a jelenlegi gazdasági helyzet vagy esetleg az érdeklődés csökkenése okozta ezt (utóbbiban hiszek legkevésbé, elméletileg most robban a szcéna, nem?), de valami elcsúszás volt… Ezek után kérdés, hogy a következő, székesfehérvári conra vajon mennyien leszünk. Én a székesfehérvári szervezők helyében már most komolyan rákészülnék a teltházra…

Matsuriról hallottam olyat, hogy volt, akinek nem annyira jött be. Jó lenne, ha mindenki átgondolná, hogy az anime-manga téma meg a japán kultúra hogyan és mennyire függ össze - nem a japánoknak, hanem NEKÜNK. Egyáltalán, az anime-közeli csoportosulások számára ez egy kulcskérdés, hogyha szeretnék magukat jól népszerűsíteni és egy elfogadható képet kialakítani. Az tény, hogy én most nem tudtam olyan intenzíven részt venni a programokban, mint ahogy szerettem volna (a teaszertartás-előadást meg Karin koncertjét kihagyni komoly balfékség volt…), de azért volt hova koncentrálni így is…

Érdekes módon kifejezetten a Conhoz kötődő programokból nem sok mindenen vettünk részt. A karaoke a csapaton belül eléggé sikeres volt (legalábbis azoknak, akik részt vettek benne, egész biztosan); a DDR valahogy most nem volt olyan vonzó, a cosplay verseny, AMV-vetítések, helybenrajzolós verseny meg kb. kimaradtak most az életemből és annyira nem is bánom. A helybenrajzolós verseny képei között volt sok-sok szép kép :) Nem is árt, kell az inspiráció. Vettem magamnak rajzoláshoz ezt-azt (jóféle fekete Markert meg blenderfilcet), plusz még csodálatos módon rátaláltam egy Hoshi no Koe mangára is, kicsit ütött-kopott volt szegényke, de ahhhh~~… :3

DDR-rel, konzollal kapcsolatban valahogy olyan érzésem van, hogy kicsit kevés cuccon próbálják ezt az egészet megvalósítani. Az ilyen programok igen sok erőforrást igényelnek, lehet, hogy nem lenne baj még több konzolokkal foglalkozó támogatót megcsípni. Nekik közvetlen hasznot termelne ez szerintem. (Még jó, hogy nem vittünk le több konzolt mi a Boronkay Diáknapra, mint ők a Conra, igen csúnya eset lett volna…) Én például sokkal szívesebben mennék DDR-ezni, ha több pad lenne, nem versenyezni akarnék amúgy se, csak mókázni egy kicsit. Remek helyszín lenne arra is egy Con, hogy az, akinek kézikonzolja van, multizhasson egy jót… Szombat-vasárnap volt nálam Nintendo DS, de sok hasznát nem láttam azon kívül, hogy befejeztem a Shin Megami Tensei: Devil Survivor-t… Pedig örültem volna, ha Neku-channal (TWEWY-cosplayes hölgy) összefutok még egyszer úgy, hogy DS is van nálam. Nagyon örültem neki, hogy CP-zett :)

After terén nem nyilatkozom. Éppen picihológust játszottam, úgyhogy el voltam foglalva mással, mindenesetre annak alapján, amit láttam, nem bánom, hogy így lett… Egyszerűen egy ekkora bulira már nem alkalmas az a terem, ahol tartották most is, de ezt már tudtuk Sakurán is.

Az, hogy amúgy nem voltunk túl sokan, kellemesen nyilvánult meg abban is, hogy napközben nem volt olyan veszélyes a tömeg, mint mondjuk SakuraCon-on. Beengedés rendben volt, nem kellett idegeskedni túl sokat miatta. Az árusító pultoknál az árak egészen korrektek voltak (bár azt nem tudom, hogy egyesek miért pont Conon próbálnak Neon Genesis Evangelion mangát 4000-ért eladni, amikor másik magyar boltban 3000 Ft). Viszont nagyon örülnék neki, ha a Japánból berendelt inni/ennivalók ára lejjebb csúszna… Az se lenne baj, ha japán licensz alapján itthon gyártanák, ha meg tudják oldani. Nem hiszem, hogy Magyarországon nehéz lenne mondjuk Pocky-t előállítani és negyedennyibe kerülne kb.

Az egyik dolog, amit korábbi Con-okon nem használtam, de tetszett, a Mangakissza volt. Jó volt elteázgatni ott, mondjuk én azt picit nyugodtabb körülmények között szeretek :D

Nagyon örülök neki, hogy tudtunk mi, a váci klubosok némi időt együtt tölteni a KEMAC-cal, azt hiszem, csak jót tett, volt pár mókás pillanat :)

Összességében ez a körülményekhez képest egy kellemes Con volt. Volt pár apróbb(?) kellemetlenség, de azokon is sikerült átlépni elég gyorsan. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített az előkészítésben, jegyrendelésben, szervezkedésben meg egyáltalán abban, hogy jól érezzem magam: végülis jól sült el a dolog :)

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte