Mert lehet plugint jobban is: FabFilter szoftverek

FabFilter logo

Köztudomásúlag “az újszülöttnek minden vicc új”. Valahogy én is pont így voltam vele, amikor először a “kezembe vettem” a FabFilter VST-it. Azt hiszem, egyáltalán nem kell elmagyaráznom, hogy mennyire befolyásolja az ember munkakedvét egy-egy jobb eszköz; épp ezért kerestem magamnak egy jóféle VST delay-t, mert az még hiányzott az arzenálomból. Így bukkantam rá a FabFilter plugin-ekre.

FabFilter egy holland, egészen pontosan amszterdami székhelyű cég. Két fő specialitásuk van: képesek világmegváltó kategóriájú felhasználói felületet és hasonló minőségű filtert csinálni. Jópár plugint összehoztak már 2002, az alapítás éve óta; most a “veszélyesebbnek” tűnőket szeretném megmutatni nektek.

  • Van nekik először is egy gyönyörű kompresszoruk. Pro-C a neve, 64 biten számol belül mindent, mindenféle sidechain megoldásra fel van készítve és mono/sztereo/mid-side módban egyaránt használható.
  • Csináltak egy szintit is, ami igazán megmelengetheti a szívét azoknak, akik szeretnek belemódosítgatni a hangzásokba: Twin 2-nek hívják (és egyből valami 1600 preset jár hozzá, úgyhogy van miből csemegézni). Három oszcillátora van, tud PWM-et, ring modulációt, 50 slotos modulációs mátrixszot írtak bele az ilyen nyalánkságokról, mint a polifón portamento nem is beszélve.
  • Itt van még a Volcano 2, amiben megpróbálták elvinni a szoftver alapú filterezést addig, ameddig lehet. Azt hiszem, láttam már egy pár VST-t, de filterben ilyet még egyet sem… 4 igen veszélyes többmódú filter áll a rendelkezésünkre egy laza, 24 slotos modulációs mátrixszal. Ő is kapott 300 presetet, már ez is mutatja, hogy nem egyszerű eset.
  • Végül, de nem utolsó sorban itt a csodálatos Timeless. Amit én egy delay-től szeretnék, az ebben ott van. Tape delay-szerű dolgokra van kitalálva. A modulációs lehetőségek száma itt is jóval több, mint amit egy józanéletű producer ki merne használni (ő is 24 slotos modulációs mátrixot kapott), de akiknek valamilyen roppant furcsa oknál fogva esetleg nem lenne kedvük nagyon matatni ezzel a VST-vel, annak ott a 300 preset, ami majd gyorsan ráveszi őket, hogy tekerjenek meg minden potit legalább háromszor… :) A Timeless szlogenje meg külön felér egy epikus győzelemmel, “don’t waste your time… modulate it!"
A Twin felhasználói felülete
A Twin felhasználói felülete
A Volcano felhasználói felülete
A Volcano felhasználói felülete

A fenti lista amúgy egyáltalán nem árulja el, hogy mitől is olyan durvák ezek a VST-k. Barátkozzunk meg velük egy picit közelebbről! (A kis képekre kattintva kijönnek nagyban.)

Tisztán láthatóan ez NEM az a felhasználói felület, amihez hozzá vagyunk szokva. Már a potik is eléggé érdekesek: hogyha a közepükre kattintunk, akkor függőlegesen, hogyha a “pöcöknél” fogva húzzuk, körkörösen működnek. (Ilyet miért nem láttam még sehol máshol?) A FabFilter-es fejlesztők egyértelműen kijelentették, hogy ők márpedig a lehető legátláthatóbb, leghasználhatóbb felületet akarják és azt hiszem, sikerült is megvalósítani ezt. Az például egy alap dolog, hogy vannak presetek, el is várjuk, de az, hogy a fontosabb “részállomásokra” is használhatunk preseteket, már közel sem ennyire általános. Minden nagyon szépen és logikusan működik; nincs például külön pan poti (legalábbis a legtöbb helyen), mert a jelláncban hozzá tartozó “fő"poti körül van egy tárcsa formájában - ez is logikus és remekül kézreáll. Szót kell ejteni a modulációs lehetőségekről is; szokjatok hozzá, hogy itt nem kell hatvanoldalas legördülő menükben matatni egy megjegyezhetetlen kódnevű paraméter után, hanem szigorúan drag’n’drop van. Megfogod a modulációs forrás rokonszenves bigyóját mondjuk a Twin 2-n, ráhúzod amire akarod, onnantól ők szeretik egymást. A modulációs forrás feletti csúszkán állíthatod be, hogy mennyire moduláljon. Ennél sokkal egyszerűbb megoldást erre a feladatra nem hiszem, hogy ki lehet találni, akinek sikerül, menjen el fejlesztőnek, de gyorsan… A Pro-C-n látható idő alapú, “mennyire is kompresszáltunk?” kijelző is egy roppant rokonszenves feature, néha nem árt látni is, amit hallunk…

Általában óvakodom tőle, hogy szoftvereket hangminőség terén magasztaljak, de például a filterek meg a Timeless kapcsán egyszerűen nem tehetem meg, hogy szó nélkül menjek el amellett, amit csinálnak. A filterek annyira jók, hogy egyszerűen MUSZÁJ kontrollerre kivezérelnem, mert nem bírom megállni, hogy ne nyikorgassam meg őket egy picit… A Timeless szanaszét modulált, feedback-elt, ritmikus delay-eivel meg olyan hatást érhetünk el, hogy néha már azon csodálkozom, hogy ez MIND a delayből jött? Jópárszor volt már, hogy egy rövid mintával megetetve csak azt hallgattam, ahogy dobálja a jelet magából - nagyon jó, nagyon zenei hatásokat érhetünk el vele.

Magukról a bővítményekről még annyit el kell mondanom, hogy semmilyen platformmal kapcsolatos probléma nem merülhet fel; VST, VST3, RTAS, Audio Unit formában állnak rendelkezésre a fentiek Windows és OS X alá (természetesen UniBin), a szintetizátoraik (van még egy, de az kisebb, ezért nem írtam róla) meg remekül használhatóak standalone módban is.

Ha valaki a vásárlásra szánja el magát, akkor 379 euróért / 539 dollárért hozzájuthat az összes létező FabFilter pluginhez. Azt hiszem, ez ilyen minőségért egyáltalán nem mondható drágának, főképp, hogyha az esetleges 50%-os diákkedvezményt is hozzá vesszük.

Fentiek után gondolom egyáltalán nem csodálkoztok azon, hogy minden létező FabFilter cuccot szívből ajánlok minden számítógéppel dolgozó zenésznek, producernek. Sokszor le szokták írni, de nem hagyhatom ki: adjatok nekik egy esélyt, nem fogtok csalódni.

Betöltöd a kommenteket?