Zeneírási fejlemények az elmúlt pár hónapból

Körülbelül fél évvel ezelőtt elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy jó lenne végre a zenéléssel kapcsolatos dolgaimat a helyükre tenni. Azóta rengeteget haladtam, de ide még nem írtam erről egy betűt sem, szóval ideje :)

Volt egy csomó trekk-kezdemény, amit nem fejeztem be, vagy igazából ki se dolgoztam, megmaradtak (félig működőképes) ötletként. Nem gondoltam volna, hogy viszonylag rövid idő alatt véget tudok vetni ennek és ténylegesen el tudok jutni odáig, hogy be is fejezzek zenéket. Aztán végülis a Coach.me-nek, Mike Monday néhány okos oktatóanyagának meg a napi szintű munkának köszönhetően most ott tartunk, hogy hat zenéről is be kell számolnom, amiből négynek az alapja már megvolt ;)

Egy kis apróság így előzetesen: régen egy csomó számom odáig se jutott el, hogy egyáltalán címet kapjanak (ez úgy a folyamat közepén vagy még később szokott megtörténni). Úgyhogy kitaláltam azt, hogy innentől van egy személyes “katalógusom”, amiben minden ötlet “automatikusan” kap egy katalógusszámot, hogy addig is tudjam, hogy mivel dolgozom, ameddig nincs címük. Vicces módon ez rengeteget segített abban, hogy egyáltalán átlássam, mi történik a zenéimmel…

A másik dolog, ami igencsak hasznomra vált, az a feszített tempó. Kitaláltam azt a “hülyeséget” másfél hónapja vagy hogy, hogy megpróbálok hetente egy zenét befejezni. Namost ez elég vészes, ha azt nézzük, hogy az elmúlt öt évben átlagban jó, ha évente befejeztem egy zenét :D De ez nagyon jó, mert ha ezt a tempót tartani akarom, akkor kénytelen vagyok koncentrálni arra, hogy ténylegesen hatékony legyek. (Hozzáteszem, hogy napi átlag egy óránál többet egyszerűen nem tudok most zenekészítéssel foglalkozni, ezzel kell a lehető legjobban gazdálkodni.) Szóval, nincs több “ülünk a Live előtt és tekergetünk mindent ami szembe jön” sztori. Adódhat a kérdés, hogy egyáltalán mennyire lehet minőségi munkát végezni ennyi idő alatt, ezt majd Ti eldöntitek - de az biztos, hogy sokkal könnyebb úgy begyakorolni a folyamatokat, hogyha rövid időn belül többször is meg tudod ismételni őket.

Jöjjenek hát a zenék, némi minimális kommentárral…

Olvass tovább! →

Simplenote, Notational Velocity, nvALT és egyéb jegyzetelési finomságok

“Te mivel szoktál jegyzetelni?” - ez egy jó kérdés és ezt feltenném neked is. Néha azt érzem, hogy igazából mind a mai napig nem sikerült erre teljesen kielégítő választ találnom. Próbálkoztam Evernote-tal, mindenféle mindmap szoftverekkel, de valamiért egyik sem állt teljesen kézre. Gondoltam, írok egy hosszabb bejegyzést erről, szerintem páran biztos érdekesnek fogjátok találni!

Olvass tovább! →

Megvolt az első Full Stack Meetup

Kedd este voltam az ex-PHP, most már Full Stack Meetup-on. Két érdekes témában lehetett művelődni:

  • A Jenkins Workflow plug-in-ről tartott előadást Pápai Ádám (@wooh_tw).
  • Ezek után az OpenStreetMap működéséről, miértjéről és hogyanjairól volt egy eléggé szemléletes előadás Kolesár András (@kolesarandras) részéről, bemutatva például azt, hogy egy igazán kicsi település esetében mekkorát tud bakizni egy Google vagy egy Bing térkép és hogy ehhez képest az OpenStreetMap mennyivel jobban tud minket tájékoztatni. Volt szó arról is, hogy egyáltalán hogyan készülnek ezek a térképek, illetve szoba került a Turistautak.hu OSM integrációja is. Ez a téma nekem több szempont miatt is érdekes, jó volt látni, hogy ez a közösségi térképesdi ténylegesen hogy is zajlik…

Jó kis meetup volt, a Ustream HQ pedig roppant kellemes környezetet biztosított neki. Ha érdekel az ilyesmi, a következőre gyere el Te is, érdemes!

Végre magyarul: Shawn Achor - A boldogság, mint versenyelőny

A boldogság, mint versenyelőny
A boldogság, mint versenyelőny

Van egy pozitív pszichológiai alapkönyv, amit angolul ki tudja, hányszor olvastam végig. Most a HVG Kiadó volt olyan kedves, hogy lehozza magyarul, így amint megláttam, be is szereztem. Nektek is javaslom, igazán megérdemli és remek, szórakoztató olvasmány. Csak egy pár téma elöljáróban, ami miatt érdekes lehet (egyszer talán egy részletesebb ajánlót is írok róla):

  • Mi a siker és a boldogság viszonya?
  • Hogyan lehet felállni olyan szituációkból, amikor gyakorlatilag lebénít valami?
  • Miért fontosak a szokásaink? Hogyan építhetünk ki tartós szokásokat?
  • Miért fontos az, hogy katasztrófahelyzetekben ne zárkózzunk magunkba?
    A könyv borítóján az szerepel, hogy “hogyan legyünk sikeresek a munkában”, de lényegesen többről van benne szó: az élet rengeteg területén hasznosíthatod a benne leírt módszereket.

https://www.hvgkonyvek.hu/a-boldogsag-mint-versenyelony

Vestax VCI-100 felújítás

Ilyen a Vestax a sötétben.
Ilyen a Vestax a sötétben.

Lett egy Vestax VCI-100-asom. Ez egy kellemes kis kontroller már alapjáraton is, de direkt azért szereztem be, hogy még kellemesebbet lehessen belőle csinálni, jutányos áron… Ehhez persze komolyabban bele kell túrni a lelkivilágába, de szerintem megéri, szóval jöjjön itt egy beszámoló, hogy mégis mit és hogyan!

Először is a miértekről: ez (azt hiszem…) a Vestax első komolyabb próbálkozása a DJ kontrollerek terén. Nem mondhatni igénytelennek, sőt: sok fém, megfelelő a tömege (=van neki!), számomra kellemes érzetűek - fogásúak a vezérlők. Amikor a kezedbe veszed, már érzed, hogy ez a cucc így, ebben a formában rendben van, nem a gyermekeknek szánt kategória. Ami például a kevésbé szakértő szemnek is feltűnhet, az a rengeteg fény-visszajelzésű gomb, meg a két viszonylag kellemes méretű, érintésérzékeny tárcsa, ezekről a későbbiekben még lesz szó.

Nem tudom ti mennyit találkoztatok ezzel a problémakörrel, de bizony, azért az eszközgyártóknak eleinte igencsak meggyűlt a bajuk a szoftveres résszel. (PiR8 kolléga ha olvassa ezeket a sorokat, ő bőven tudna mesélni szerintem… xD ) Ehhez az eszközhöz is maga a Vestax három, különböző verziójú firmware-t készített (1.1, 1.2, 1.3), lépésről lépésre korrigálva ki a hiányosságokat. Az én kütyüm (naná, hogy…) az 1.1-es verzióval jött. Az egyik leglényegesebb ilyen kis “bugja”, hogy egyszerűen a normál felbontású MIDI jel nem elég egy ilyen jog-nak, hogy elég finoman működjön. A pitch fader-nek is van hasonló hiányossága, nem lehet elég finoman kezelni. Hogy ez mégis miért fontos nekem? Többek között azért tetszett meg ez a vas, mert ideális lehet arra, hogy az ember akár CD lejátszót “emuláljon”. (Nem akarok bakelitet emlegetni, mert az nyilván teljesen más dolog, de itt is adott a vinyl mód és nem hiszem, hogy ne fogná meg legalább egy közepes minőségű CD lejátszó vinyl módját ez a felállás…) Szóval, nekem most per pillanat teljesen “oldschool”, kézi ütemegyeztetéses módra van beállítva minden (köszi, így érzem jól magam), se beatgrid, se phase meter, se aktuális BPM kijelzés. Elég sok minden múlik azon, hogy mennyire finoman tudok bánni a jog-okkal… Az eredeti firmware-rel is lehetett dolgozni ilyen téren, de eléggé fapados volt a dolog. (Tettem fel Mixcloud-ra két gyakorló minimixet, azokon is lehet hallani, hogy sokszor csúszkál minden balra-jobbra. Ebben persze benne van az is, hogy a létező legegyszerűbb módon oldottam meg a lehallgatást, de érdekes módon a firmware frissítése után valahogy minden sokkal jobban megy…)

Érdekesen viselkedik egy ilyen kis felbontású jog. Még mielőtt elmondanám, hogy mi segített rajta, egy tapasztalat, hogy el tudjátok képzelni: vinyl módban vagyok, tartom egy fix pont fölött a track-et. Nyilván, ahogy mozgatom oda-vissza a jog-ot, szépen kellene mozognia vele a trekknek. Úgy képzelné az ember, hogy amikor visszahúzom az eredeti pontra a jog-ot, az eredeti pozícióra kellene állnia a hangnak is. Na ez a pontatlanságok miatt sehogy nem akart összejönni, egyszerűen elcsúszik a megfelelő pontról a zene, mert a szoftver nem tart ott, ahol a vas… Akárhogy kalibráltam a jog érzékenységét, próbálgattam a beállításokat, sose működött teljesen úgy, ahogy vártam, nem lett precíz eléggé.

Az a módosítás, amit a DJ TechTools csapata rakott össze az eszköz firmware-én, pontosan ezt hivatott orvosolni: állításuk szerint 4x pontossággal működik utána a jog wheel és a pitch fader. Legyünk teljesen precízek: bár én sejtek némi Vestax támogatást a projekt mögött, de ettől függetlenül ez egy “szimpla” hackelt firmware, ami az 1.4-es verziószámot viseli. (A DJ TechTools egyébként készített egy spéci kiadást a VCI-100-ból, ami technikailag csak annyiban különbözik az eredeti Vestax-félétől, hogy fekete, ez a firmware van rajta és a firmware-hez készített mapping alapján van hozzá előlap. Jóval drágábban adják, mint a sima VCI-100-ast.) Szerencsére házilag is megadták a lehetőséget, hogy az ember felbarkácsolja magának ezt az új firmware-t, bár finom megjegyzések azért voltak arról, hogy ez bizony szerviz szintű beavatkozás, úgyhogy gatyát kéretik felkötni. Utánanéztem, megrendeltem a hozzá tartozó kütyüt, aztán úgy gondoltam, belevágok. Nézzétek csak, hogy mi lett:

A szétbontás után közvetlenül: a VCI-100 belseje. Alul, a gyárilag papírral takart rész alatt van az a PCB, ami minket érdekelni fog. Itt leszedtem a papírt és lecsavaroztam a PCB-t a többiről.
A szétbontás után közvetlenül: a VCI-100 belseje. Alul, a gyárilag papírral takart rész alatt van az a PCB, ami minket érdekelni fog. Itt leszedtem a papírt és lecsavaroztam a PCB-t a többiről.
Meg is érkeztünk, itt a PCB bal felső részénél látható üres fehér csatlakozó lesz az, ami minket érdekel.
Meg is érkeztünk, itt a PCB bal felső részénél látható üres fehér csatlakozó lesz az, ami minket érdekel.
Éééés helyére is került a flash-eléshez rendelt eszköz, ami csinál nekünk egy soros portot, hogy egyáltalán fel tudjuk égetni az új szoftvert az eszközre. Ahhoz, hogy rá tudjam illeszteni a lapra, ki kellett húznom az egyik kábelt, de ettől függetlenül semmi "extra"...
Éééés helyére is került a flash-eléshez rendelt eszköz, ami csinál nekünk egy soros portot, hogy egyáltalán fel tudjuk égetni az új szoftvert az eszközre. Ahhoz, hogy rá tudjam illeszteni a lapra, ki kellett húznom az egyik kábelt, de ettől függetlenül semmi "extra"...
...és itt már kapja is a soros kábelt és az USB-t, utóbbira a tápellátás miatt van szükség.
...és itt már kapja is a soros kábelt és az USB-t, utóbbira a tápellátás miatt van szükség.

Ezek után annyi a teendő, hogy az ember futtatja a megadott Windows-os programot, beállítja úgy, ahogy mondják, betölti az új firmware-t és már mehet is fel az eszközre. Maga a hadművelet nem tartott negyed óránál tovább szét- és összeszereléssel együtt, maguk az előkészületek tartottak ténylegesen sokáig… Van ugyanis egy pár apróság, amiről gondoskodni kell: például, hogy legyen egy hagyományos soros porttal rendelkező gép, amit tudsz használni, szerencsére az asztali gépem megfelelt a kritériumoknak. (Írták, hogy kifejezetten sok probléma volt az USB-soros kábelekkel ilyen, én ezt az utat meg sem próbáltam.) A végeredményről lehetne csodálatos dolgokat mondani, de a lényeg: most már olyan a cucc, amilyennek lennie kell! Végezetül egy videó arról, hogy hogyan lehet ezek után használni a VCI-100-ast: