Chrome bővítmény letöltések rendezéséhez: Date Folder Download

Kerestem egy eszközt, ami segít a Letöltések mappámat egy kicsit rendezettebb formába hozni. Erre találtam egy nagyon egyszerű Chrome bővítményt, ami egy megadható dátum sablon alapján almappákba menti a letöltött adatokat - pont annyit tud, mint amennyi kell, és semmivel se többet :D

Itt találjátok: https://chrome.google.com/webstore/detail/date-folder-download/cndngjkkclabddbcbcoophipmkocifei

A GitHub-on: https://github.com/akngw/date-folder-download

4HB diéta helyzetjelentés

Jóideje ismerkedem már a 4-Hour Body-ban (innentől csak 4HB) leírt diétával; több, viszonylag sikeres kísérletet tettem, de igazán hosszútávú eredményt még nem tudtam elérni. Mi is ez? Röviden összefoglalva ez egy “slowcarb” diéta, ami főleg a szénhidrátok mellőzésére (de nem a teljes elhagyásukra) épül. Most megint elkezdtem a dolgot, de hogy sikeresebb legyen, összeírtam egy pár megfigyelést / tippet:

  • Üzemanyag vs. étel: Szükségem volt egy kis gondolkodásmódbeli változásra. Valahogy jobban esik úgy gondolkodni, hogy van az “étel” (így általánosan, mindent beleértve) és van az “üzemanyag”, ami megfelel a 4HB-nak. Segít elkülöníteni a dolgokat.
  • A reggelit komolyabban kell venni. 4HB-ben az a szabály, hogy felkeléstől számított(!) 30 percen belül 30g fehérjének be kéne jutnia a szervezetbe. Ez azért nem olyan kevés, főleg, hogyha táplálékkal és nem turmixszal akarod bejuttatni. Ezt annyival próbáltam megoldani, hogy leszámoltam magamnak azokból a kajákból, amit szívesebben fogyasztok reggelre (tojás, felvágottak…) hogy kb. mennyit kell burkolnom ennek az eléréséhez. Nyilván többet, mint gondoltam eredetileg…
  • Nem próbálok módosítgatni meg okoskodni, a 4HB-ben leírtak szerint ha bizonytalan vagyok valamivel kapcsolatban, egyszerűen nem eszek belőle. Tejtermékekkel és tejpótlókkal pl. teljesen off vagyok (azokat a capuccino-kat veszettül hiányolom azért). Bármi, aminek van köze gabonához, abszolút off.
  • Minden kísértést visszautasítok, akármilyen kicsi is legyen. Az a baj, hogy hiába csak “egy kicsi“ ez vagy az, ha megeszed, az képes beindítani láncreakciókat (lásd: ha egyszer kivételt tettem, miért ne tehetnék még egyszer?) Ebben benne van az is, hogy igyekszem kerülni azokat a szituációkat, amikben a nem-4HB dolgok előjöhetnek.
  • Dolgozni kell azon is, hogy ne egyek túl gyorsan. Ez reggel elég vicces, mert a mostani menetrendem szerint kb. negyed órám van elkészíteni ÉS megenni a reggelimet (vesd össze: 4HB szerint egy étkezés legalább fél óra kéne, hogy legyen).
  • Hogy a folyadékbevitel is rendben legyen, legtöbbször nálam van a jó kis Nalgene palackom. Ha előttem van, folyamatosan iszok belőle, szóval szerintem napi 2-3 liter folyadék mindig megvan.

Az első két hét eredménye:

Fitbit Charge HR javítgatások

Elég régóta használok egy Charge HR-t. Szoktátok kérdezni tőlem, hogy ez mégis mire jó, én meg erre mindig azt mondom, hogy főleg két dologra:

  • Megmondja, hogy épp mennyire nem alszom eleget.
  • Folyamatosan méri a pulzusomat, amiből remek következtetéseket lehet levonni arról, hogy a nap melyik időszakában mennyire voltam életképes :D

Ez mind szép és jó, de van a Charge HR-eknek egy elég komoly hibája, mégpedig az, hogy a szíj hajlamos elkezdeni leválni magáról az eszközről. Ez azért különösen vicces, mert ez a Fitbit nem cserélhető szíjas ELVILEG. Szóval akinél ezek a tünetek előjönnek (márpedig előjönnek pár hónap után), az vagy kicserélteti a Charge-t, vagy kidobja. Erről voltak gyönyörű anyázások az internet különböző területein, én csak azt kerestem, hogy mégis hogyan lehet ezt megoldani?

Olvass tovább! →

Egy pár könyv az újévre

Vicces, hogy ez a második könyvajánló a blogon perpill, ennél azért sokkal több mindenről tudnék írni… :D

Pár napja ugrottunk be egy gyors körbenézés erejéig egy könyvesboltba, aztán ez szokás szerint oly jól sikerült, hogy egyből három kötetet is el kellett hoznunk.

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről - Válogatott írások

Kilátás az erkélyről

Ez nem regény, hanem egy esszékötet a zseniális Neil Gaiman-től, mindenféle témában, ami csak szem-szájnak ingere: zene, történetmondás, képregények, miért fontosak a könyvtárak a huszonegyedik században ésatöbbi ésatöbbi. Azoknak, akik szeretik a műveit, szerintem kötelező darab lesz; minél többet ismerek meg belőle, annál érdekesebb lesz, úgyhogy már most merem ajánlani.

Héctor García Kirai - Francesc Miralles: Ikigai - A hosszú élet japán titka

Ikigai - A hosszú élet japán titka

Azt már nem kell nektek elmagyaráznom szerintem, hogyha egy japán témával kapcsolatos könyv “szembejön” velem, rá fogok nézni. Felemeltem ezt, beleolvastam, és mit találtam? A japán “hosszú élet titkának” fejtegetését minden lehetséges nézőpontból, legyen szó életmódról, étkezésről, hozzáállásról és így tovább. Amitől kifejezetten bájos a dolog: rengeteg történet, interjú található benne, ami egy egészen más világgal ismertethet meg. Minden megvan benne, amitől azonnal hazaviszek egy könyvet a mélyebb pszichológia háttértől kezdve a praktikus, megvalósítható ötletekig. Könnyen lehet, hogy fogok még bővebben is írni róla.

Lucius Annaeus Seneca: A gondviselésről és más írások - Helikon zsebkönyvek 36.

A gondviselésről

Túlságosan ritkán olvasok klasszikus filozófiát, pedig van, hogy lenne hozzá kedvem. Viszont mostanában egyre gyakrabban jön velem szembe Seneca (például Tim Ferris-nek köszönhetően), úgyhogy gondoltam kedvcsinálónak elhozom ezt. Nyilván eltér a szöveg komplexitása a mostani, “legyen minden hűde érthető” stílustól, de ez itt jó jel; bőven aktuális gondolatokat fejteget Seneca, ajánlott nekifutni.

Hiromi: The Trio Project - Spark a Művészetek Palotájában

Hiromi a Művészetek Palotájában - © Posztós János / CAFe Budapest
Hiromi a Művészetek Palotájában - © Posztós János / CAFe Budapest

Jó kis élményben volt részünk még október végén, ami már egy ideje várja, hogy kiírjam magamból… A Hiromi: The Trio Project-nek volt egy lemezbemutató koncertje a Művészetek Palotájában, ahol a Spark című albumukról játszottak.

Egy kis személyes háttér. Mondhatod, hogy öreg hiba, de… nem nagyon hallgatok jazz-t. Nyilván rengeteg dolgot találhatnék benne, amivel tudnék azonosulni, de valahogy mindig kimaradt, és ebben közrejátszhatott az ilyen jellegű élmények eddigi hiánya is. Na de most…! Ezen a koncerten kaptunk az arcunkba bőven eleget ahhoz, hogy felülvizsgáljam a korábbi hozzáállásomat :D

Az egész sztori onnan indult, hogy elkezdtem koncertek után nézelődni, aztán a MüPa oldalán egyből felkaptam a fejem, amikor megláttam ezt az eseményt. Gondoltam én, ha már nem vagyok otthon jazz-ben, elkezdem a Spark albumot hallgatni felkészülésképp. Mit ne mondjak, szükség is volt rá: eltartott egy darabig, ameddig elkezdett átjönni, hogy miről is van szó itt, de azután! Megszámlálhatatlan dolgot találtam ebben az albumban, ami tetszik, legyen szó hangulatokról, ügyes ritmikai játékokról, hangzások építéséről vagy akár csak arról, hogy Hiromi - ha épp olyan kedve van - mennyire beteg módon át tudja vinni “morajlásba” a zongorajátékát… A koncerten megtapasztalhattuk, hogy mekkora hangulatot tudnak csinálni, azt hiszem, nem nagyon volt a MüPában, aki ne mosollyal az arcán távozott volna.

Olvass tovább! →