4HB diéta helyzetjelentés - 2. kör

Folytatódik a diétám. Bemutatom az aktuális eredményt és lesz egy pár szó arról, hogy milyen furcsaságai vannak a napi mérlegelésnek.

Tömeg grafikon az elmúlt pár hét mérési eredményeiről
Tömeg grafikon az elmúlt pár hét mérési eredményeiről

Hogy mi is ez a diéta dolog? Ha nem ismernéd a sztorimat, itt elolvashatsz pár részletet róla.

Szépen haladok a diétámmal: az első kitűzött cél a 102 kg volt, ezt sikerült is elérni mostanra.

Beszélgettem régebben egy diéta coach hölggyel, aki nem nagyon helyeselte azt, hogy naponta mérlegelek. Nem igazán értettem. Az volt az érve, hogy az ingadozások letörhetik a lelkesedésemet. Szerintem ez nem akkora gáz, ha tisztában vagy azzal, hogy:

  • A tömeged igenis elég komolyan fog ingadozni napi szinten. Például a hidratáció függvényében, vagy attól függően, hogy mikor mentél ki WC-re utoljára :D
  • Trendeket kell figyelni, nem egy-egy mérési eredményt. Ezért nézem inkább a “köröket”, de a Fitbit eleve rajzol trend görbét ami segít megérteni a dolgokat.
  • A tömeg csak egy metrika, ami messze nem árul el eleget. Ha lenne igazán pontos módszerünk testzsír mérésére, ami nem függ annyira pl. a hidratációtól (lásd a butuska mérlegemet), az segítene jobban látni a dolgokat. Fel kell készülni mentálisan arra, hogy egy idő után a mérleg kifejezetten bosszantó, akár félrevezető üzenetet fog adni a diéta állapotáról. (Szeretnék majd olyan vizsgálatra menni, ahol komolyabb műszerrel meg tudják ezt vizsgálni, aztán valamilyen rendszerességgel megismételni ezt.)
  • Van, amikor egy stabil szokás kialakítása fontosabb, mint a napi eredmények. Ezt szerintem nagyon fontos. Észrevettem, hogy komoly összefüggés van aközött, hogy mennyire jól csinálom a diétát és hogy mennyire rendszeresen mérlegelek. Úgy is lehet gondolni erre a mérleges játékra, mint egy biztonsági ellenőrzésre: azokon a heteken, amikor rendszeresen mérlegelek, minden viszonylag kontrollált módon, gondok nélkül szokott menni. Ez a két szokás egyszerre szokott eltörni nálam, így elég érthető, hogy miért nem akarok ritkítani a mérlegelésen - növelné a kockázatát annak, hogy széttúrja a diétámat.

Erről főleg azért beszéltem most, mert egyre jobban próbálom figyelni azt, hogy mi ronthatja el a stabilitást - na, egy-egy félrevezető mérési eredmény simán kiverheti a biztosítékot, hogyha nem tudod, mire kell számítani. Érdemes ezt átgondolni, ha belevágsz valami hasonlóra.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte