Persona 4: Golden - még egy Shin Megami Tensei, amin ott ragadtam

A Persona 4 karakterei
A Persona 4 karakterei

A nyáron New York-ban (egész pontosan, a remek használt műszaki cuccokat áruló Book Off-ban) vettem egy PS Vita-t. Miután belegyúrtam így 150+ órát csak ebbe a játékba, azt hiszem, egész jó vételnek bizonyult :D Korábban már írtam egy Shin Megami Tensei-es játékról, úgyhogy itt az ideje folytatni a sort…

Ismétlődő találkozások, ismétlődő szavak… Azzal, hogy elmélyítitek megértéseteket a másikban, erősödik a kötelék köztetek. De van, hogy a szívet egy tett jobban megrázza, mint ezer szó.

[…]

Ha megerősítitek kötelékeiteket, azok erejével bármilyen megpróbáltatáson felül kerekedhettek.

Részletek Margaret monológjaiból

Nem egy mai játék a P4, de kb. minden Vita-s top ajánlóban benne van, mint a platformra megjelent legjobb játékok egyike. (Amúgy nem olyan játék, ami könnyen el tudna avulni…) Az eredeti, még PS2-re szánt változatot 2008-ban, a felújított, új elemekkel kiegészített Golden-t pedig 2012-ben adta ki az Atlus. (Egyébként elég aktuális ez a kis bemutató, ugyanis a folytatás Persona 5 néven 2017. április 4-én fog kijönni PS3-ra és PS4-re.) A PS2-es dologra már csak azért is felhívnám a figyelmet, mert ez azt is jelenti, hogyha kedved van, minimális erőfeszítéssel nekiállhatsz te is a játéknak (egy PS2 emulátort szerezni nem egy nagy kaland manapság…) Lett belőle anime is, úgyhogy azt is meg lehet nézni, ha “esetleg” nem lenne felesleges 70+ órád egy kör végigjátszásra :)

A történetünk meglehetősen egyszerűen indul: van egy hősünk, aki a körülbelül a semmi közepén levő Inaba városába érkezik egy évre, hogy nagybácsikájával (és annak kislányával) együtt éljen. A városba érkezés után mindenféle abszurd gyilkosságok kezdenek történni és természetesen csak hősünknek és barátainak van esélye megakadályozni a további gyilkosságokat… De persze eleinte senki sem sejti, hogy ez mennyire is komplikált valójában. (És úgy a játék 80%-áig te sem fogod :D )

Pár szó a játék működéséről. Ez egy JRPG játék, gyakorlatilag karakterek egy kis csapatát (max. négy főt) kell irányítani (nagyjából) random generált dungeon-okban, a csatározás pedig körökre osztva működik. Ez így önmagában véve semmi újat nem jelent, viszont van itt más is, ami számomra sokkal inkább érdekes: a “social link”-ek koncepciója. Arról van szó, hogy rengeteg (10+) személyes kapcsolatot lehet (és kell is) kiépíteni, ápolgatni a játék folyamán - mind a csapat tagjai között, mint azon kívül. Mint ahogy azt a játékban Margaret elmondja, ezeknek a közösségi kapcsolatoknak az erőssége alapvetően befolyásolja azt, hogy mennyire leszünk sikeresek a játékban. Arról nem is beszélnék, hogy miközben ezeket a kapcsolatokat építgeted, nyilván jópár konfliktushelyzetbe, drámába, bensőséges beszélgetésbe stb. lehet beleszaladni, ami egészen elmélyíti a játékot hangulatilag. (Ezekben a beszélgetésekben vannak ilyen visual novel-es választási lehetőségek, szóval nem csak annyiról van szó, hogy ütögetjük az X gombot amíg el nem fogy a dialógus…) Mondhatni, hogy talán ez a social link-es dolog az, amit a leginkább élveztem a játékban. Amúgy nagyon is érdemes kimaxolni belőlük amit csak tudsz, mert pl. Rise-vel kapcsolatban egyáltalán nem mindegy hogy milyen szinten is álltok. (Vannak olyan social link-ek a játékban, amik automatikusan fejlődnek, ilyen pl. Teddie-é.)

Egy viszonylag egyszerűnek tűnő csata közben
Egy viszonylag egyszerűnek tűnő csata közben

Még egy fontos komment a játékmechnikával kapcsolatban. Figyelni kell, mert a játék egy bizonyos vonatkozásban véve eléggé kötött, és ez az idő. Egy fix idővonalon mész végig, szóval nagyon nem érdemes pazarolni az időt, minden játékbeli napot maximálisan ki kell használni. A játékban az időjárás egy nagyon fontos tényező; egy csomó minden múlik azon, hogy milyen idő van. Itt most nem csak arra gondolok, hogy az Aya-ban milyen ramen-t lehet kapni - bár ez is közbejátszik :D -, de például adott social link-eket csak bizonyos helyzetben lehet fejleszteni.

“Természetesen” nem maradhat ki a játékból az iskolai életben való részvétel sem. Szakkörökön kell / lehet részt venni és még vizsgákra is kell készülni, ami alatt te magad is meg fogsz tanulni egy jópár kvízkérdést, amik között vannak a teljesen egyszerűektől az abszolút irritálóig minden, amit csak el tudsz képzelni. (Az angol fordításban igyekeztek viszonylag használható kérdéseket betenni, de azért némi japán kultúrával kapcsolatos cucc így is maradt benn.)

Érzelmileg elég intenzív a játék (aminek én általában nagyon örülök); van például egy olyan rész, hogy kifejezetten figyelmeztet a játék, hogy érdemes lenne játékállást menteni, mert most bizony drámai események jönnek. Minden egyes karakternek, akivel komolyabban szóba elegyedsz a játékban, lényeges és érdekes belső konfliktusai vannak és nagyjából a te aktivitásod a kulcsa annak, hogy előrébb jusson az életében.

Egymás jobb megértése a social linkek lényege
Egymás jobb megértése a social linkek lényege

Vannak a játékban nagyon finom dramatikai elemek, amikor a környezetben valami hirtelen megváltozik (pl. amikor napok óta úgy jársz haza, hogy üres a lakás, vagy amikor a lakásból kilépve nem a szokásos zene fogad…) De persze vannak igen szórakoztató részek is, ami át tud menni a már-már fárasztóba elég nagy sebességgel. (Pl. amikor a srácok úgy döntenek, hogy elmennek csajozni Okinába, persze kb. annyi sikerrel, mintha puszta kézzel akarnának elejteni egy medvét :D )

Ha már poén: Yukiko összegzi a játékot pár szóban
Ha már poén: Yukiko összegzi a játékot pár szóban

Amúgy szerintem igenis adni kell egy pluszt azért a játéknak, mert mer foglalkozni a szexuális identitás kérdésével, de ezt úgy teszi, hogy nem próbál a szánkba rágni semmilyen megfejtést ezzel kapcsolatban. Inkább csak kihangsúlyoz egy létező jelenséget; az erősen a játékosra van bízva, hogy eldöntse, mit gondol Kanji-val kapcsolatban például.

Nagyon tetszik a játékban, hogy jó újrajátszási értéke van, igenis érdemes másodszor, harmadszor nekifutni. Én most vittem végig másodszor, de vannak kétségeim, hogy sikerült-e mindent megcsinálni amit akartam. Egyébként is, mire az összes persona-t megszerzed, el fog tartani egy darabig (én most tartok valami 86%-nál, és ugye vannak olyanok, amik max-os social linkhez kötöttek…) Amikor végigviszed a játékot, kezdhetsz New Game+-t, amiben a következő előnyeid vannak:

  • megmaradnak a karaktertulajdonságok
  • megmarad a Persona Compedium (szóval visszavásárolhatod a korábbi “kiskedvenceket”)
  • megmaradnak a skill card-ok, mint vásárolható lehetőségek (nem kell újra fejleszteni a katalógust)

Nekem erősen úgy tűnik, hogy első végigjátszásra kb. lehetetlen kimaxolni a játékot, úgyhogy érdemes úgy számolni, hogy 150-200 órát bele kell tenni. (Írtam már, hogy nekem nagyjából 75 óra volt végigtolni egy kört, mondjuk hozzá kell tenni azt is, hogy nem kapkodtam vele nagyon, meg hát szeretem elolvasni hogy mi is történik valójában.)

Nem maradhat ki a beszámolómból a zene sem: Shoji Meguro volt a felelős a játék zenéiért és sikerült egy nagyon hangulatos, kellemes kis OST-t összehoznia, amiben mindenféle remek zenét találhatsz. Egészen mókás az OST-t hallgatva sétálgatni egy tényleges városban például. Vannak a soundtrack-ben egész sötét, félelmetes kis darabok is. Nem célom most teljes értékelést írni a zenéről, de ki tudnék emelni olyan számokat, mint a Castle, a “Heartbeat, Heartbreak”, a Signs of Love vagy akár a Reach Out to the Truth. A Golden OST lemezén még vannak ilyen finomságok, mint a Time to Make History vagy az A Sky Full of Stars, de a legnagyobb ROTFLOL az összes eddig hallott OST-n a “Shin Mitsuo Tensei”, ami egy igen erős 8 bites jellegű átdolgozás az egyik főbb Persona 4-es témára.

Tippek a játékhoz

Farmolj “kezeket”

Róluk volna szó

Ha gyorsan akarsz haladni a szintezéssel, farmolj “kezeket”. Erre először Yukiko kastélyában lesz lehetőséged, de csak akkor, ha már feloldottad az ajtókat az ötödik szinten. (Lehetőség szerint a legerősebbekkel érdemes foglalkozni, már azok közül, amiket tényleg el is tudsz intézni.) A “kezek” olyan Shadow-ok, amik csak egy bizonyos ideig hajlandóak a csatában maradni, egyébként elszöknek. Viszont ha el tudod őket elég gyorsan intézni, akkor rengeteg XP-t és pénzt tudsz belőlük kiszedni. Többféle módon lehet őket hatékonyan csapkodni:

  • jó physical támadásokkal
  • jó almighty támadásokkal (Megido a barátod)
  • ha le tudod szedni a védelmét az adott típusú támadásokkal szemben

Egy idő után idegesítően kezdik buffolni magukat, hogy elkerüljék a támadásokat és hirtelen senki se fog tudni jó találatokat bevinni, szóval jó, ha van a csapatban valaki, aki tudja húzni a találati arányt. A lényeg az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több sebzést tudj bevinni nekik.

Ha időhatékonyan szeretnél szintezni, érdemes csak a kezeket támadni, a többieket egyszerűen ki tudod kerülni a dungeonokban. Szintenként csak egy kéz van és sokszor előfordul, hogy nem is kinn a pályán, hanem ládában vannak (viszont Shadow nem bújik, csak normál ládába, szóval az aranyszínű láda érdektelen ebből a szempontból). Ebből adódik a stratégia:

  1. Válassz egy dungeont ahol elég erős kezek vannak és menj be a megfelelően összeállított csapattal. (Pl. Heaven level 4-et tudom ajánlani.)
  2. Kezdj el rohanni, mint egy őrült és igyekezz teljesen bejárni a pályát; ha ládát találsz, nyisd ki és ha kéz volt benne, csapd le, ha nem, kutass tovább. Semmilyen más ellenféllel ne foglalkozz. Ha esetleg nem volt az adott szinten kéz (ami ritkán ugyan, de előfordulhat), menj egy másik szintre ahol van.
  3. Ha lecsaptál egy kezet, lépj oda-vissza egy másik szintre. (Értsd, lépj át pl. a következő szintre majd vissza, hogy újragenerálja neked a jelenlegi pályát, rajta remélhetőleg egy újabb kézzel valahol.) Ismételd a 2. lépést és így tovább.

Még egy pár tipp:

  • A kezek elég gyorsan rohannak, de nem tudnak ideális íven kanyarodni a szerencsétlenek, szóval ne aggódj, utol fogod érni őket :D
  • Ha találsz olyan szintet, ahol legalább 3 kéz jelenik meg egy csatában, érdemes ott maradni. 5 kéz egy csatában maga a jackpot, főleg, ha legalább 3-at el is tudsz belőlük intézni.
  • Remélem ezt nem kell elmagyarázni, de: ha a kezekkel történő balhézás után a húzható kártyák közül feljön az EXP boost kártya, jó eséllyel azt kéne választani.
  • Csata közben érdemes néha elgondolkodni, hogy mit éri meg jobban: kockáztatni és mindenkire ható támadásokat használni, vagy inkább kiválasztani egy konkrét ellenfelet és azt tutira lenyomni.
  • Azt mondják az okosok, hogy az időjárás is befolyásoló tényező lehet abban, hogy mikor mennyi kéz jön fel.
  • Rise linkjét mindenféleképpen érdemes kihúzatni, mert ő az egyetlen karakter, akinek a social linkje az egész csapatra ténylegesen hat; sok durva szituban meg tudja menteni a napot, az SP regenerálása pedig kifejezetten kedves.
  • Ajánlott még Naoto-val is barátkozni, mert magasabb szinteken Naoto hirtelen elkezd brutális spell-eket veretni, ami pl. az előbb említett kezek farmolásánál kifejezetten jól jöhet.
  • Ha gyorsan akarsz social linkeket építeni, hordj magaddal olyan persona-t, aminek az arcana-ja ugyanaz, mint amit építeni akarsz, ez felgyorsítja a dolgokat.
  • Előfordul, hogy hiába találkozol egy adott illetővel nappal, nem lép szintet a social link. Igyekezz este is kijárkálni, hogy húzd ezeket a kapcsolatokat. Ha ezt és az előző tippet kombinálva alkalmazod, nem nagyon lesz gondod. (Esetleg még a szentélynél lehet húzni, amiből jöhet némi áldás, de az nem olyan hatékony mint az, ha ténylegesen beszélgetsz az illetővel.)

Hogyan vadásszunk Reaper-t

A Reaper egy idegesítően erős ellenfél a játékban, ami látszólag véletlenszerűen bukkan fel a játékban, viszont ütős cuccokat ad: elvileg a játék legerősebb felszereléseit csak tőle lehet megszerezni. Ha nem sikerült legalább a 70-80-as szintekig eljutni, én nem nagyon állnék neki a helyedben.

Hogy hogyan kéne szándékosan összefutni vele? Na, ez az a rész, ahol garantáltan ki fog hullani a hajad… (Fontos, hogy ha nem a Golden-nel játszol, az első végigjátszásban a Reaper-rel nem is tudsz találkozni, csak ha már legalább egyszer végignyomtad!) Figyelj, mert ez egy elég bonyolult folyamat lesz. Mondanék pár alapelvet:

Van egy számláló, ami nézi, hogy hány normál ládát nyitottál ki. Ahhoz, hogy a reaper felbukkanjon, ennek a számlálónak egy bizonyos értéket kell elérnie egy és egy bizonyos típusú ládát kell kinyitnod. A számlálóban nem vagyunk (többes szám: én meg az internet…) 100%-ig biztosak, hogy hogyan is működik, de a következő esetekben jó eséllyel nullázódik:

  • Ha a lépcsőket használva közlekedsz a szintek között. (Ebben a részben egyáltalán nem vagyok biztos.)
  • Ha Goho-M-et használsz. (Ebben nem vagyok biztos.)
  • Ha aranyszínű ládát nyitsz. (Ebben teljesen biztos vagyok.)

Mindenesetre a következő stratégia működni látszik:

  1. Menj el Yukiko kastélyának ötödik szintjére. Ha minden igaz, ezen a szinten két darab normál ládának kell lennie, és az egyiből valószínűleg Shadow ugrik ki. Neked pont egy ilyen kell majd.
  2. Nyomj egy Goho-M-et, menj ki és ments játékot.
  3. Menj vissza Yukiko kastélyának első szintjére; elvileg négy ládának kell lennie rajta.
  4. Most jön az első idegesítő rész. Egy bizonyos hangot figyelünk: láda nyitása után kell lennie egy szélsuhogós, lánccsörgéses hangnak. Rohanj körbe, bontsd ki az összes ládát. Ha hallottad a láda nyitása után a hangot, állj meg és lépj a következő lépésre. Ha elfogytak a ládák a szinten és nem sikerült, a négyzet gombbal lépj vissza a bejárathoz, majd gyere vissza a szinthez és ismételd meg ezt a lépést. (Maximum 5-ször kellhet megismételni, a következő lépésben kiderül, hogy miért.)
  5. Onnantól, hogy hallottad a csörgést, elvileg 21 ládát kell kibontani a Reaper-höz. Mielőtt akármit csinálnál, mentsd el még ezen a ponton a játékot (de ne használj Goho-M-ot, mert ki tudja, mit csinál a számlálóval!) Ahogy visszajöttél a kastély level 1-re, minden egyes ládanyitást számolnod kell. Pontosan úgy kell eljárni, mint a negyedik lépésben, egészen addig ismételgetve, ameddig a huszadik bontást meg nem csinálod. Ez nagyon fontos: azt akarjuk elérni, hogy a szélsuhogós, lánccsörgéses ládanyitás NE ITT TÖRTÉNJEN MEG, mert valószínűleg annak és a Reaper ládájának egy szinten kell megtörténnie (ami nem ez a szint lesz). Szóval ha esetleg meghallod a lánccsörgést, akkor valamelyikünk elszámolta, kezdd újra! Ha biztos vagy abban, hogy a 20. nyitáson vagy túl és nem hallottál csörgést, akkor mehetünk a következő lépésre.
  6. Menj ki a bejárathoz és ments állást, hogy ne kelljen még egyszer körbeszenvedni magad a húsz ládán…
  7. Menj vissza a kastélyhoz, de most az ötödik szintre, ahol a két láda van! Bontsd ki az első ládát. Ha jól csináltad, meg kell hallanod a lánccsörgést. (Ha nem, akkor az 5. lépésben valami nem stimmelt, próbáld meg újra.) Ha ez megvan, akkor menj a második ládához és bontsd ki! Optimális esetben a Reaper-t fogod benne találni. Ha nem, akkor csak töltsd vissza az állást és próbáld meg újra ezt a lépést!

Wow, ezt még leírni is fárasztó volt. Ahhoz, hogy minden cuccot összeszedj, amit a Reaper adni képes, ezt kilencszer kéne végigtúrni. Én egyszer megtettem, sok szerencsét hozzá :D Aki eljut az Omnipotence Orb-ig, az vendégem egy sörre vagy amit akar :D

Egyéb apróságok

  • (Ez csak Golden-ben működik): termessz növényeket! Nem fog elvenni az idődből (tehát pl. “szüretelés” után ugyanúgy kimehetsz este), viszont egy csomó hasznos item-et lehet így szerezni, pl. ha jól emlékszem, a wheat cracker-rel lehet ládát nyitni (!).
  • Hasznos lehet: egy teljesnek tűnő Persona 4 szövegkönyvet találhatsz itt.

Zárásképp

Gondolom ennek a cikknek a hosszából is lejött, hogy igencsak megszerettem ezt a játékot. Bőven van benne olyan részlet, ami tetszhet neked is, és bár vannak kisebb hibái, egyik sem olyan, ami miatt letenné az ember. Megint egy olyan játékba futottam bele, aminek volt olyan mondanivalója, ami miatt érdemes fejben tartani.

Utolsó frissítés időpontja 2016. 12. 28. 22:45
comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte