Zeneírási fejlemények az elmúlt pár hónapból

Körülbelül fél évvel ezelőtt elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy jó lenne végre a zenéléssel kapcsolatos dolgaimat a helyükre tenni. Azóta rengeteget haladtam, de ide még nem írtam erről egy betűt sem, szóval ideje :)

Volt egy csomó trekk-kezdemény, amit nem fejeztem be, vagy igazából ki se dolgoztam, megmaradtak (félig működőképes) ötletként. Nem gondoltam volna, hogy viszonylag rövid idő alatt véget tudok vetni ennek és ténylegesen el tudok jutni odáig, hogy be is fejezzek zenéket. Aztán végülis a Coach.me-nek, Mike Monday néhány okos oktatóanyagának meg a napi szintű munkának köszönhetően most ott tartunk, hogy hat zenéről is be kell számolnom, amiből négynek az alapja már megvolt ;)

Egy kis apróság így előzetesen: régen egy csomó számom odáig se jutott el, hogy egyáltalán címet kapjanak (ez úgy a folyamat közepén vagy még később szokott megtörténni). Úgyhogy kitaláltam azt, hogy innentől van egy személyes “katalógusom”, amiben minden ötlet “automatikusan” kap egy katalógusszámot, hogy addig is tudjam, hogy mivel dolgozom, ameddig nincs címük. Vicces módon ez rengeteget segített abban, hogy egyáltalán átlássam, mi történik a zenéimmel…

A másik dolog, ami igencsak hasznomra vált, az a feszített tempó. Kitaláltam azt a “hülyeséget” másfél hónapja vagy hogy, hogy megpróbálok hetente egy zenét befejezni. Namost ez elég vészes, ha azt nézzük, hogy az elmúlt öt évben átlagban jó, ha évente befejeztem egy zenét :D De ez nagyon jó, mert ha ezt a tempót tartani akarom, akkor kénytelen vagyok koncentrálni arra, hogy ténylegesen hatékony legyek. (Hozzáteszem, hogy napi átlag egy óránál többet egyszerűen nem tudok most zenekészítéssel foglalkozni, ezzel kell a lehető legjobban gazdálkodni.) Szóval, nincs több “ülünk a Live előtt és tekergetünk mindent ami szembe jön” sztori. Adódhat a kérdés, hogy egyáltalán mennyire lehet minőségi munkát végezni ennyi idő alatt, ezt majd Ti eldöntitek - de az biztos, hogy sokkal könnyebb úgy begyakorolni a folyamatokat, hogyha rövid időn belül többször is meg tudod ismételni őket.

Jöjjenek hát a zenék, némi minimális kommentárral…

Rights Back & Forth

Talán egy kicsit kómás trekk, elég erős mondanivalóval, amit mindenki meg fog érteni, akinek tényleg szüksége van rá. (Tessék utánanézni, hogy honnan van a szöveg benne!) Ezzel kezdődött ez az egész tanulási folyamat, például keményen szembesülnöm kellett azzal, hogy fogalmam sincs valójában, hogy hogyan kéne lekeverni egy zenét :D

Iteration (Re-iterated version)

Ha már keverés, akkor ideje volt szegény Iteration-t (ami amúgy vagy három éves zene) megpróbálni valami értelmesebb hangzási formába önteni. (Uh, micsoda képzavar…) Plusz ki lett tuningolva itt-ott, pár szólam le lett finomítva, csiszolgatva, különösen a fuvolával vackoltam sokat benne, hogy ugyan próbáljon már meg természetesebben szólni.

When I Will Know What House Is

Na itt kezdődik a botrány rész. Ezt a trekket valahogy 2010-ben kezdtem el csinálni, de valamilyen idióta okból kifolyólag nem sikerült haladni vele, aztán végülis egy hónapja felment egy végleges változat belőle. Nagy kár lett volna érte, ha nem jön össze, mert kellemes kis hangok, hangulatok vannak benne.

Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint - Lacs (Scorchio bootleg remix)

Amikor ezen a számon dolgoztam, ott kezdtem el csak azon gondolkodni, hogy valójában mennyire is szivattam meg magamat… Hallgasd meg az eredetijét és szerintem le fog esni, hogy ehhez a számhoz azért nagyon nem egyszerű felnőni. Csak remélni tudom, hogy nektek is tetszeni fog az eredmény. Volt egy komoly élményem vele, meg egy erős vízió, hogy milyen irányba akarom elvinni és talán sikerült is, de az biztos, hogy lehetne még hova fejleszteni (például keverés terén)…

Unstable Operations

Ez a szám már egy viszonylag újabb ötletből jött - mondanám, de nem teljesen igaz, egy pár dolog már 2013-ban megvolt belőle. Érdemes vigyázni vele, egy kicsit mélynehézre sikerült :D Talán egy picit onnan folytatja, ahol az When I Will Know What House Is abbahagyja, de azért túl közeli rokonság nincs közöttük.

Unnecessary Dramas

Ez a friss darab, és tényleg friss, ebből nem volt semmi sem két héttel ezelőttig :) Akartam valami lassabb történetet is, lett belőle egy ilyen. Mondhatni, hogy kicsit befordulós, melankolikus dolog. FB-n el is poénkodtam vele, hogy mennyire vicces ilyen zenét feltölteni akkor, amikor hangulatilag egészen más állapotban vagyok.

Egyelőre ennyi, mondanám, de hát ez is több saját zene, mint amennyit normál esetben felteszek, úgyhogy csemegézzetek belőle, aztán ha jól megy, egy-két héten belül jön a következő :)

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte