Simplenote, Notational Velocity, nvALT és egyéb jegyzetelési finomságok

“Te mivel szoktál jegyzetelni?” - ez egy jó kérdés és ezt feltenném neked is. Néha azt érzem, hogy igazából mind a mai napig nem sikerült erre teljesen kielégítő választ találnom. Próbálkoztam Evernote-tal, mindenféle mindmap szoftverekkel, de valamiért egyik sem állt teljesen kézre. Gondoltam, írok egy hosszabb bejegyzést erről, szerintem páran biztos érdekesnek fogjátok találni!

  • Szerettem volna valami olyat, ami egyszerű. Sima text, ne kelljen mindenféle toolbar-okon keresztül formázgatni a szöveget amikor épp szükség van rá.
  • Muszáj, hogy tudjak vele normálisan forráskódot eltárolni.
  • Gyorsan kereshetőnek kell lennie és jó, ha billentyűzet-orientált.
  • Szinkronizáljon minden eszközömre. Ha nem tudom a jegyzeteimet bárhonnan elérni, sosem fogom rendesen használni őket… Jahm, és a szinkronizálás legyen fájdalommentes, ne kelljen odafigyelnem rá.
  • Le kéne tudnom szűkíteni a fókuszomat adott témakörre, hogy pl. tanulás közben csak azokat a jegyzeteket lássam, amire szükségem lehet.

Simplenote - jó alapötlet, de nem tökéletes megvalósítás

Simplenote logo
Simplenote logo

A Simplenote-ra főleg a szinkronizálási technikája miatt figyeltem fel. Azt állítja magáról, hogy nála egyáltalán nem kell semmire se odafigyelni, minden mindig automágikusan szinkronban lesz tartva. (“Your notes stay updated across all your devices. No buttons to press. It just works.”) Na, ez nagyon jól hangzik, de például a címkék kezelésére nem teljesen igaz :D (Update: már nincsenek ilyen gondok rég.) Abból a szempontból mindenféleképpen érdekes a szoftver, hogy jópár jegyzetelő alkalmazás (amiket említeni fogok) ráépül az API-jára, szóval (többek között) a Simplenote fiókodba is mentheted az adatokat. Ami a platformokat illeti, kapunk a Simplenote-hoz asztali alkalmazást Mac-re, Android és iOS mobil klienseket illetve webappot is, úgyhogy gyakorlatilag mindenen fut, ami hirtelenjében érdekel… (Ha panaszkodnál amiatt, hogy nincs Windows / Linux app, ne tedd, mindjárt meglátod, hogy ez igazából mellékes.) (Update: főleg, mivel már vannak! :D )

A Simplenote-nak van azért egy pár negatívuma. Ezt a plaintext jellegű dolgot erősen támogatja, de pl. a Markdown formázást még csak mostanában kezdték el beleépíteni (a webappban benne van, a többi még nem hallott róla). Ehhez jön még hozzá az, hogy nem elég billentyűzet-orientált a Mac-es kliens és egy kicsit hülyén kezeli a címkéket is. Én (valamiért…) elvárnám, hogy egyszerre több címkét is ki lehessen jelölni, ezzel leszűkítve a megjelenített jegyzeteket azokra, amelyeken mindegyik kiválasztott címke szerepel. Na, ilyet a Simplenote nem tud, egyszerre egy címkét tudsz kijelölni és kész. Ez még mindig nem lenne gond, de a keresője is hülye: a megadott keresőkifejezésre egy az egyben rá akar szűrni. Ha van például egy “Excel gyorstörlés trükk” című jegyzeted és beírod a keresőbe azt, hogy “Excel trükk”, nem fog SEMMIT kidobni. Ezek nekem már bőven elegek ahhoz, hogy ne tudjam napi szinten rendesen használni… Szóval megmarad annyira, hogy mobilon lehet vele nézegetni a jegyzeteimet, de kb. semmi több.

Jegyzetkezelés áttervezve: Notational Velocity

Nem is tudom, hol olvastam anno egy cikket a Notational Velocity-ről. Röviden az a célja ennek a szoftvernek, hogy elgördítse az összes felesleges akadályt mind a jegyzet készítése, mind a megfelelő jegyzet kikeresése elől. Ahhoz, hogy ezt elérjék, eljátszottak egy pár trükköt: beleraktak egy jól működő keresőt, egy kombinált keresődobozt (alapértelmezésben keresel vele, ha nincs meg, amit szeretnél, akkor ugyanitt adhatsz címet a szerkesztendő jegyzetnek), eldobták az összes felesleges szemetet a felületről és billentyűzetre optimalizálták. Hozzá kaptunk egy pár ötletet egy-két mondatban a weboldalon arról, hogy mégis hogyan kellene hatékonyan jegyzetelni. Az egésznek a kulcsa:

“a Notational Velocity többezer jegyzetben tud keresni és akkor a leghasználhatóbb, ha az információ el van osztva a jegyzetekben”

meg a következő mondat:

“ahhoz, hogy jól kihasználd az NV-t, igyekezz egy részletet / tényt / elemet rögzíteni jegyzetenként - a Notational Velocity erőssége a jegyzetek szűrése és ez nem működik annyira jól, hogyha kevés különálló elem alkotja az egész adatbázist”.

(Mondtam már, hogy imádom azokat a szoftvereket, ahol nem csak a kezedbe adnak valamit, hanem azt is elmagyarázzák, hogy az miért van úgy összerakva, ahogy, és azt is, hogy hogyan kéne használni?)

Elsőre furán néztem erre a szoftverre egy picit, de miután láttam, hogy mennyire hibátlanul kezeli a Simplenote-os jegyzeteimet és mennyire pofátlanul jól működik a keresője, megértettem, hogy miről van szó. Annak, amiről panaszkodtam a Simplenote esetén, itt nyoma sincs: beírt karakterről karakterre finomodik a keresés, a beírt kifejezésekre jól és gyorsan illeszt. (Egyszerre keres címkékben, címekben és jegyzet szövegben, ha több szót írsz egymás után, akkor mindegyik szerepelni fog valahol a jegyzetben - de nem csak egymás után - és így tovább. Naggggggyon sima.) Ja, és ez már open source. Aztán felmész az oldalra hogy letöltsd és realizálod, hogy 2011. március óta nem jött új build… Na de semmi gond! Lett egy “pár” (értsd: követhetetlen mennyiségű) fork a GitHub-on. Mint például az nvALT.

NV ismét továbbfejlesztve: nvALT

Az nvALT 2 a Notational Velocity-hez hozzátesz egy pár finomságot, mint például MultiMarkdown támogatást és Markdown / Textile előnézetet (testreszabható HTML / CSS / JS-sel!), színsémákkal, támogatja egyszerre több jegyzet címkézését, ilyenek. Az nvALT sem frissül valami nagyon sűrűn (update: na, azért 2016. nyarán mintha beindultak volna a dolgok…), de mind a mai napig készülnek hozzá cuccok, mint például ez a kis okosság, amit találtam: nvALT prime. Ez nem más, mint egy témacsomag, ami beállítja a HTML előnézetet úgy, hogy pengén nézzen ki. Az eredményt a képen láthatod:

Így néz ki az nvALT Prime
Így néz ki az nvALT Prime

Egyelőre ennyit erről - később még lehet, hogy írok egy pár dolgot, főleg, ha találok valami mobilklienst, ami szinkronizál a Simplenote-tal ÉS megjeleníti a Markdown-t. Vagy ne várjak csodákat? :] Update: aztán mint kiderült, a Simplenote-os srácoknak is leesett, hogy kéne Markdown támogatás, úgyhogy már van, mobilon is.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte