Zenéim újrarendezése - avagy miért is álltam neki ennyire komolyan?

A korábbi foobar-os cikkben már jeleztem, hogy szeretnék egy kicsit jobban rendet tenni a zenéim között. Most arról beszélnék egy pár szót, hogy mégis miért álltam neki ennek a (valljuk meg egymás közt, némileg mazochisztikus) folyamatnak, hogy kollekcióba rendezzek minden zenét, ami hatással volt rám eddigi életem során? (Mert ez a cél. Komolyan.)

  • Egy kicsit abban a fázisban vagyok (zeneileg is), hogy szeretném jobban tudni, hogy “honnan jöttem”, “merre is megyek” - azt, hogy ki is vagyok zeneileg. Rengeteg dolgot kedveltem meg az elmúlt 10-15 évben, amit jó lenne szem előtt tartani és megadni a lehetőséget magamnak arra, hogy minél kevesebb energiabefektetéssel hozzáférjek ahhoz, ami amúgy valamennyire hozzám tartozik…
  • Szeretnék tudni beszélni neked - nektek a zenéről, ez pedig nagyon nehéz, ha nincsenek információim vagy inkorrektek. Az a fajta rendezés, amit igyekszem végigvinni, korrigálja az összes metaadatot a zenékben(!), így biztosítva, hogy elkerülök olyan hülyeségeket, amik korábban már előfordultak. Szeretném pontosan tudni, hogy mit hallgatok és hogy kitől származik. (Már így is rengeteg minden a helyére került: bónusz trekkekről tudtam meg a címüket, kiderültek ostoba névfelcserélődések, ki lettek korrigálva olyan számok is, amiknél még az előadó sem volt jól megjelölve… szóval, volt profit.)
  • Attól függetlenül, hogy most már azért sokkal jobban állok, mint pár évvel ezelőtt, még mindig nem engedhetem meg magamnak, hogy fizikai formátumban szerezzek be minden zenét, amit hallgatni szeretnék. (Arról nem is beszélek, hogy ez a régebbi zenék esetében egyáltalán lehetséges lenne-e…) Viszont. Megfogadtam magamnak, hogy ha már muszáj kötődnöm a digitális formátumokhoz, akkor megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni belőle, hogy valamennyire pótolni tudják az élmény egy részét, vagy eddig ismeretlen lehetőségekkel bővítsék ki azt. Azt hiszem, ez a mostani szoftveres felállásommal némileg sikerült is - egyre több örömöt ad a kis virtuális zenegépem és pár (csak a finnyáskodóknak érdekes) részletet leszámítva csiszolni sem nagyon kell már rajta. (Az igazi technikai kismókusoknak kiemelnék ilyen finomságokat, hogy a lejátszóm minden tovább nélkül elboldogul az 1 db nagy FLAC / TAK / APE… fájl + 1 CUE fájlos kiadványokkal úgy, hogy a lejátszólistában szétbontva mutatja a számokat rajta. Ez nem tűnik nagy dolognak, egészen addig, ameddig nem próbálsz meg találni a foobar-on kívül valami más szoftvert, ami képes rá…)
  • Rengetegszer szúrtam ki magammal úgy, hogy nemes egyszerűséggel kerestem magamnak zenét és aztán nem hallgattam meg. Amikor elkezdtem ezzel a rendezkedős témával foglalkozni, ettől jópárszor a falat kapartam. Két gyors példa albumokra, amiknek az élményeivel még szegényebb lennék: Arovane - Lilies és Clark - Body Riddle. Ahogy a kollekció darabjai a helyükre kerülnek, folyamatosan követi a foobar-om, hogy melyik zenét mennyiszer hallgattam végig; ha jól emlékszem külön funkciója is van arra, hogy szűrhessek a még nem hallgatott zenékre. (Szeretném még kismillió más szempontból is figyelni magamat, ami a zenehallgatást illeti, úgyhogy ténylegesen elkezdtem egy komolyabb értékelési rendszert használni és Last.fm-re is mennek fel a statisztikák folyamatosan.)
  • Ami a kiszúrást illeti: ne akard megtudni, hogy ezek a zenék mennyire voltak / vannak szétszórva. Ahogy elnézem, még két gépen három merevlemeznyi + olyan 20-30 DVD-nyi + 10-15 CD-nyi zenét kellene helyreraknom ahhoz, hogy azt mondhassam, megvagyok a nagyjával.
  • Szeretném megtartani hosszú távon a fontos zenéket, ehhez viszont kell tudnom valahogy biztonsági mentéseket létrehozni. Namármost, ezt nem lenne túl egyszerű eljátszani úgy, hogy negyvenötezer helyen vannak a zenéim. Nem akarom kizárólag írott optikai lemezeken tartani az adatokat; azért ezek sem örök életűek, nekem meg semmi kedvem pár évente újra kiírni mindent. Úgyhogy szeretném, ha adott lenne valami, amiből egyszer (majd ha jó ócsó lesz) akár cloud-ba is menthetem majd az adataimat. (Azért még 1 Tb-nyi tárhely a felhőben még mindig nem eléggé olcsó, arról nem is beszélve, hogy megválogatnám, hol tartom a cuccaimat.)
  • Egy jó kollekcióval és egy jó szoftverrel sokkal könnyebb megoldani a mobilom feltöltését zenével. (Sokszor nagyon kedvfüggő, hogy mit akarok hallgatni és ha nem tudom eltalálni, akkor marad a csend, amit sokkal jobb lenne, ha gyorsan meg tudnék törni.) A mostani felállás pl. Androiddal annyira jól illeszkedik, hogy elbőgtem magam a gyönyörűségtől, amikor megláttam: gyakorlatilag annyiról beszélünk, hogyha csatlakoztatva van a telefon, egy kiadvány fölött kiválasztok egy menüpontot a jobbgombos menüből és már megy is fel, ennyi az egész. Tudnék még írni szempontokat, de szerintem érted, mit érzek ezzel kapcsolatban, úgyhogy ez így kezdetnek elég is :)

Ha esetleg írnál arról, hogy neked milyen zenegyűjteményed van, hogyan rendszerezed azt, illetve milyen kihívásokba ütköztél közben, szeretettel várom! Mindig szívesen beszélgetek ilyesmiről.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte