Windows finomhangolások: szolgáltatások késleltetett indítása

Loading...

Előfordult már veled, hogy bejelentkezés után túl sokáig volt kb. használhatatlanul lassú a géped? Ismerős a jelenet, amikor azt várod, hogy mikor használhatod végre a gépet, miközben a majdnem folyamatosan világító HDD LED-et bámulod? Ha igen, a következő tipp jól jöhet…

Ha a fenti “tünetek” igazak a rendszeredre, akkor a ludas…

…valószínűleg az, hogy az induló Windows szolgáltatások nagyon megfogják a géped (többek között - nem kizárt, hogy van még gond ezen kívül is).

Mi a “baj” ezekkel a Windows szolgáltatásokkal tulajdonképpen?

Ha már elfogyott a türelmed, ideje egy kicsit utánajárni annak, hogy mi is okozza a galibát. A Windows indításakor rengeteg, a háttérben futó szolgáltatás indul el, amik ilyen-olyan funkciókat biztosítanak. Telepítéskor ezek feltételezik, hogy a nulladik pillanattól kezdve szükség van rájuk, holott - nem. Például: a Java frissítéseket kereső eszköz nem mindegy, hogy közvetlenül induláskor indul el, vagy mondjuk 5 perccel később? De, teljesen mindegy.

Amikor ezek a szolgáltatások megpróbálnak tömegesen elindulni, akkor elég komoly torlódás merülhet fel, ami például laptopokon elég nagy gond: ugyanis ezekbe a gépekbe általában (többek között energiatakarékossági célzattal) kisebb fordulatszámú merevlemezek kerülnek, amiknek cserébe az átviteli sebessége is kisebb lesz (=lassabban fogja tudja betölteni az információkat a szolgáltatások indításához).

Egy lehetséges megoldás… csökkentsük a forgalmi dugót azzal, hogy késleltetjük bizonyos szolgáltatások indítását.

A Windows Vista-tól indulóan be lehet állítani, hogy az automatikusan induló szolgáltatások ne azonnal, hanem késleltetve induljanak el. Ez nem túl konfigurálható, viszont arra pont jó, hogy a kevésbé fontos szolgáltatások megvárják az igazán fontosakat és csak utána kezdjék el terhelni a gépet, amikor a Windows betöltésének nehezén már túl vagyunk. (Állítólag ebben még annyi finomhangolás is van, hogy az ilyen szolgáltatások thread-jei kezdetben a legalacsonyabb prioritással indulnak. Lásd: http://serverfault.com/a/95244/90552.)

Mit fogsz tudni elérni ezzel?

Fontos megérteni, hogy ezzel jó eséllyel nem fog gyorsabban betölteni a rendszer. Nem sebességen, nem a tényleges betöltési időn javítunk itt, hanem a sebesség_érzeten_: a terhelésen, amit a gép a betöltés közben kap. A lényeg az, hogy előbb juss el odáig, hogy használhatónak érezd a géped.

Hogy lehet ezt a késleltetett indítást beállítani?

  1. A Futtatás-sal (Win+R) indítsd el a services.msc-t. Kis gondolkodás után előbukkan a Szolgáltatások ablak.
  2. Keresd meg azokat a szolgáltatásokat, amik Automatikus indításra vannak állítva, de elég lenne nekik a késleltetett is. (A megfelelő jelöltekről lejjebb beszélek majd.)
  3. Minden egyes jelölttel el kell játszani a következőt: dupla klikk rajtuk, az Indítás típusa-t pedig állítsd Automatikus (Késleltett indítás)-ra.

Mit érdemes késleltetve indítani?

  • Először is, ha nem tudod mit csinál, nem érdemes bántani, vagy vállald, ha baj lesz ;) Érdemes a nem-Microsoft cuccokkal foglalkozni, azokkal, amikről tudod, hogy Te telepítetted!
  • Érdemes késleltetni mindenféle auto-updater-t.
  • Olyan dolgokat is, amiket tipikusan ritkán használsz: videókártya beállító panelja például jó jelölt. Jó eséllyel fel fogod ismerni őket egyébként.

Nem végső megoldás, de segíthet…

Ha túl sok szolgáltatás indul el boot-oláskor, akkor ez a tipp csak javít a helyzeten, de nem oldja meg teljesen a szituációt: a boot-oláskor induló dolgok számát mindig érdemes a lehetséges minimumon tartani. (Itt is érvényesül az az alapelv, miszerint egy minimalista, “csak a legszükségesebbek” jellegű rendszer sokkal jobban működik hosszútávon, mint egy mindenféle programokkal teletűzdelt.)

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte