Drupal feeling

Drupal logo

Nem túl régóta használok Drupal-t. Ma ment ki élesbe az első weboldalunk, amit “kék cseppes barátunkra” bíztam, közben készül még egy és tervben van véve még jópár… egész gyorsan rászoktam, nem? Nem véletlen a dolog.

Mostanában nagyjából kétféle weboldallal foglalkozom, ezekről írnék most egy picit, hogy értsétek, mik a szempontjaim CMS választásakor. Gondolom azt nem kell elmagyarázni, hogy ez a gondolatmenet az egyik legfontosabb fejlesztési döntés nem csak rövid, hanem hosszú távon is. Nem mindegy, mibe fekteted azt az energiát, amit egy CMS kitanulása jelent! Szóval, lássuk azt a két weboldaltípust és a szempontokat, ami alapján választottam…

Az egyik tipikusan a kicsi, rakjuk-össze-olcsón-és-gyorsan weboldal, eléggé minimális igényekkel:

  • legyenek rajta szerkeszthető szövegblokkok
  • legyen egy kapcsolat űrlap
  • támogassa a szokásos finomságokat: Facebook megosztás, Google Analytics stb.)

Gyorsan kellene élesíteni az oldalt. Ha jó a CMS, amit használsz, akkor az oldal megjelenésének elkészítése (és CMS-re húzása…) lesz a munka túlnyomó része. Ilyen feladatokhoz - különösen, hogyha sok ilyen kisebb oldalról van szó - eléggé fontos egy olyan szoftvert használni, ami valamilyen szinten “odafigyel magára” biztonság-ügyileg. Nem jó, hogyha arra kelsz, hogy most spammelték szét 8 weboldaladat… :D Ugyanakkor arra is ügyelni kéne, hogy továbbfejleszthető legyen az oldal. Simán előfordulhat, hogy 3-4 hónappal a weboldal indulása után jut eszébe az ügyfélnek, hogy neki még kéne pár szolgáltatás (vagy esetleg csak akkor dönti el, hogy rászánja a pénzt). Az ilyen típusú weboldalakat egy általános CMS remekül kiszolgálja, amennyiben elég jól karbantartja a közösség az adott CMS kiegészítőit.

Másik típus az az oldal, amikor egy eléggé egyedi elképzelés alapján kellene egy olyan weboldalt elkészíteni, amit adott formában egy tartalomkezelő sem támogat. Innen indulnak a problémák. Vagy találsz az egyedi funkciókhoz megfelelő közösségi modulokat, vagy nem… Ha nem is annyira egyedi a probléma, akkor valószínűleg fogsz (lásd: webáruházak), de még ekkor is lehetnek olyan igények, hogy jobban testre kellene szabni a modul működését. Jó eséllyel egyedi fejlesztés jön innen, a kérdés az, hogy milyen alapról indulsz. Egy jó CMS a következőkkel tud neked segíteni ebben a helyzetben:

  • jól meghatározza a közösségi játékszabályokat tiszta, érthető coding standards formájában. Akkor tudsz forráskódot hatékonyan módosítani, hogyha el is tudod olvasni, nem?
  • ad lehetőségeket arra, hogy ötvözd a már meglevő funkciódat, testreszabd azokat
  • (legfontosabb:) sok, megfelelő doksi modulfejlesztéshez és némi támogatás, hogyha elakadsz, legyen, aki kirángat a bajból.

Ez az utóbbi indok az, amiért egyáltalán nincsen kedvem már saját fejlesztésű CMS-be fogni vagy valamilyen alap framework-kel dolgozni. Ha ilyet csinálsz, az persze tanulási szempontból nagyon jó - legalább később jobban becsülöd majd azokat, akik ugyanazt jobban meg tudják csinálni ;) Viszont most nem tanulásról beszélünk, hanem éles weboldalakról, ahol hatékonysági szempontok is vannak. Nem akarok bénán újraírni olyan funkciókat, amit mások már milliószor megírtak - inkább tanulmányoznám a lehető legjobb lehetőségeket és használnám azt, ami az adott célra a leginkább megfelel. Viszont ha visszagondoltok a fentiekre, akkor nem biztos, hogy ezt egy olyan rendszer, mint például a Joomla vagy a WordPress, fájdalommentesen tudná támogatni. Én legalábbis nem éreztem azt a rugalmasságot, ami alkalmassá tenné őket ilyen eltérő szerepkörökben való alkalmazásra. (Viszont a WordPress még mindig jóbarátom, mert arra, hogy blogot vagy blogszerű magazint stb. csinálj, sokkal jobb választási lehetőséged nincs - egyszerűen szebben néz ki “dobozból kivéve” és alapból rá van lőve a feladatra. Drupal-lal is megoldhatod, de hosszú munkaórák mennek majd el olyasmire, amivel lehet, hogy nem is kéne dolgozni.) Ha tényleg LEGO-zni kell, akkor érdemes azt megfelelő LEGO kockákkal tenni, a Drupal pedig pontosan ezt adja neked.

Ezért használok Drupal-t. Könnyű volt elkezdeni dolgozni vele, egyben van, folyamatosan fejlődik, érezni a lendületet benne… adj egy esélyt neki te is, ha ezzel foglalkozol, sokszorosan megtérül a befektetett munka. Egyetlenegy szívességet tégy meg magadnak: ne úgy gondolj rá, mint egy kész tartalomkezelőre, hanem inkább mintegy olyan framework-re, ami “mellesleg” feláll weboldalként is. Kellesz hozzá, hogy teljes értékű weboldal lehessen belőle, de onnan jobb is lesz, mint bármi más.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte