BT világmegváltása némi iZotope-os támogatással: Stutter Edit

Stutter Edit kezelőfelület
Stutter Edit kezelőfelület

Régen írtam már adott zeneszoftverről, de van, amit nem szabad szó nélkül hagyni. Most, a NAMM-en BT előhozakodott valamivel, amire igen-igen régóta készült már - az első általa tervezett zeneszoftverrel. Ez egy plugin az általánosan használt formátumokban, amit nem mellékesen az iZotope készített el.

Kezdjük az alapoknál: ki nem ismeri BT-t? Nyilván mindenkinek megvannak a maga kedvencei, de én pl. az ESCM albumot meg a This Binary Universe-t emelném ki így hirtelen.

Gyors bemutatkozásnak ez elég tőle. Az igényesebbeknek elárulhatunk pár részletet: emberünk 1971-es, valami potom 15 éve szórakozik a zenével, klasszikus zenéből indult (bio-ja szerint komoly hatással volt rá Sztravinszkij, Bartók, Debussy és Rahmanyinov, erre már felkaphatjuk a fejünket). Aztán a hosszú évek alatt sok minden történt vele. Nem akarom részletesen leírni az életpályáját, ezt megteszi pl. a Wikipédia helyettem itt, de ebből az egészből egy dologra kellene figyelnetek: BT egyszerre zenész, zenekészítő, zeneszerző és nem mellesleg egy, a lehető legjobb értelemben vett geek, szóval a programozás sem ismeretlen terület számára.

Az iZotope-ot nem kell bemutatnom senkinek sem, akit érdekelhet egy VST/AU plugin, ugye? Aki esetleg elmulasztotta volna ezeket a kb. kötelező köröket, azok legyenek olyan kedvesek és nézzék meg maguknak legalább az Ozone-t és a Trash-t. Személy szerint én igencsak kedvelem a cuccaikat (még ha nem is én vagyok leginkább arra hivatva, hogy pl. egy Ozone-t használjak…), mert képesek jó minőségű algoritmusokat kiemelkedően jó felhasználói felület mögé rejteni. Egyszerűen a legtöbb cuccuknak profi “szaga” van, már amennyiben lehet ilyet egy szoftverről mondani.

Az történt, hogy BT meg az iZotope összejöttek, BT letette annak a pluginnek a terveit/prototípusát, amit ő színpadon/stúdióban már évek óta használt és csinált belőle az iZotope-osokkal karöltve egy profi plugint. Olyat, ami egy picit “game changing”, már legalábbis ami az effektek használatát illeti.

Beat repeater-ből láttunk már eleget, mutattam már nektek a dBlue Glitch-et, de az szerintem mindenkinek elég tiszta volt, hogy ezek a pluginek eléggé egysíkúak tudnak lenni. Valami hasonló piacra próbál meg betörni a Stutter Edit, na de hogy! Az igazi világmegváltás ott van, hogy kb. olyan tálalásban kapsz egy jó beatrepeatert (meg még ki tudja mi van benne…). hogy_ konkrétan HANGSZERKÉNT tudsz játszani rajta_. A sablon a következő: fogsz egy olyan VST/AU host-ot, ami tud audio effektbe MIDI sávot küldeni, aztán játssz át rajta valami anyagot és HAVE FUN!

Volt szerencsém már elszórakozni vele. Az egész cucc beteg. Kézre áll, nem eszik semmit (nem eszik meg 8% CPU-t sem a Live, ha fut egy klip és megy rajta aktívan a Stutter Edit - mindezt egy nem túl friss Core 2 Duo procin), van benne nem kevés játék BT-től és Richard Devine-tól is. Úgy van kitalálva, hogy élő hangszert is áttolhatsz rajta. (Vokál feldolgozás? Holden & Thompson - Nothing 93 Returning mixe rémlik valakinek? Kell még mondanom valamit? :D )

Oké, most akkor pár szó arról, hogy ez miért nagy okosság, ha valakit nem győzött volna meg. (Őszintén: az első pár videó után még én is elég szkeptikus voltam.) Ha kíváncsi vagy: kezdj el játszani vele. Ne kételkedj, csak tegyél fel egy dobloop-ot és nyomogasd a MIDI billentyűzeted hevesen. Hogyha öt percen belül nem ül ki a vigyor a szádra, akkor valami komoly probléma van veled :))

Nem tudom, hogy a jövőben fognak-e ehhez hasonló pluginek készülni, amik kiegészítik majd a Stutter Edit-et. Abban viszont elég biztos vagyok, hogy van jópár ember, akinek az agyában ez a cucc elindított valamit. Előre félek, hogy például “kontrollerista” barátainktól (akinek a fogalom idegen, annak súgnék: Moldover, Ean Golden, stb.) miket várhatunk majd és biztosan ráakad majd jópár dj és producer is a dologra. Nem véletlen. (Páran már most attól félnek, hogy ugyanaz lesz ez a cucc pl. dobloopokra, mint vokálra az Autotune… és jogos az aggodalom! :D )

Az a lényeg, hogy kaptunk egy plugint, ami nagyon egyben van, játék és valami olyat csinál, amit így ebben a formában még semmi sem. Példamutató produkció a maga nemében, köszönjük.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte