Gépátszerelés

Minimális fejlesztésen vagyok túl, már ami az asztali gépemet illeti. (Nagyobbra nem is nagyon érzem, hogy szükség lenne rá mostanában, persze ötleteim lennének…)

Annyi történt, hogy kicseréltem a gépben a processzor ventillátorát meg a tápot. Ezzel beigazolódott egy gyanúm és ezt elég fontos, hogy megosszak veletek.

Volt a gépemnek egy eléggé érdekes és roppantmódon bosszantó tünete, nevezetesen, hogy nem működött rajta az USB 2.0. Egy ASUS P5B-E Plus alaplapról beszélünk, amin jópár USB van - USB 2.0-ás, egész pontosan. Első kör: BIOS-ban be volt állítva, hogy használja ki a max. sebességet az USB-khez. Második kör: a Windows (XP Prof. SP3)-ban a driverek kb. megfelelő állapotot mutattak. Itt kezdett gyanússá válni a dolog, mert az Eszközkezelő mutatta ugyan az USB2-es vezérlőket és elvileg működtek. Ezen törhettem volna a fejem egy darabig, mert sehol nem láttam ezt leírva, de a tapasztalataim alapján nagyon úgy tűnik,

hogyha egy USB2-es vezérlő nem kap magának elég áramot, akkor nem fog teljes sebességgel üzemelni, hanem lebutítja magát.

Lásd, egy szimpla tápcsere (azaz olyan +100 W) minden varázslat nélkül megoldotta a dolgot, minden USB-s cucc USB2-ként állt fel és helyreállt a rend.

(Nah persze ettől halkabb nem lett a gépem. Az majd egyszer, ha nagy leszek… xD )