Gépátszerelés

Táp vs. USB2

Minimális fejlesztésen vagyok túl, már ami az asztali gépemet illeti. (Nagyobbra nem is nagyon érzem, hogy szükség lenne rá mostanában, persze ötleteim lennének…)

Annyi történt, hogy kicseréltem a gépben a processzor ventillátorát meg a tápot. Ezzel beigazolódott egy gyanúm és ezt elég fontos, hogy megosszak veletek.

Volt a gépemnek egy eléggé érdekes és roppantmódon bosszantó tünete, nevezetesen, hogy nem működött rajta az USB 2.0. Egy ASUS P5B-E Plus alaplapról beszélünk, amin jópár USB van - USB 2.0-ás, egész pontosan. Első kör: BIOS-ban be volt állítva, hogy használja ki a max. sebességet az USB-khez. Második kör: a Windows (XP Prof. SP3)-ban a driverek kb. megfelelő állapotot mutattak. Itt kezdett gyanússá válni a dolog, mert az Eszközkezelő mutatta ugyan az USB2-es vezérlőket és elvileg működtek. Ezen törhettem volna a fejem egy darabig, mert sehol nem láttam ezt leírva, de a tapasztalataim alapján nagyon úgy tűnik,

hogyha egy USB2-es vezérlő nem kap magának elég áramot, akkor nem fog teljes sebességgel üzemelni, hanem lebutítja magát.

Lásd, egy szimpla tápcsere (azaz olyan +100 W) minden varázslat nélkül megoldotta a dolgot, minden USB-s cucc USB2-ként állt fel és helyreállt a rend.

(Nah persze ettől halkabb nem lett a gépem. Az majd egyszer, ha nagy leszek… xD )

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte