üdvözlet a [k]Osmos-ból

Régen foglalkoztam PC-s játékokkal igazán, de ez, amit most találtam, megér egy pár szót. Akinek tetszett a Spore, annak szerintem ez is be fog jönni. A Hemisphere Games fejlesztett ugyanis Osmos néven egy igen minőségi apróságot, amit feltétlenül érdemes megnézni.

Nem egy túlságosan bonyolult játékról van szó: van egy “bogyónk” és ezzel a bogyónkkal tudjuk a nálunk kisebb bogyókat bekebelezni. Viszont a nagyobb bogyókkal való érintkezésből mi jövünk ki rosszul. A játék célja általában, hogy te legyél a legnagyobb, vagy hogy bekebelezz ezt vagy azt. Igen ám, de ahhoz, hogy elmozdulj, saját anyagodból kell kifecskendezni magadból egy adagot, tehát minél gyorsabban vagy több irányváltással akarsz mozogni, annál kisebb leszel. Pont az ilyen ötletek azok, amik esetén a kivitelezés dönti el, hogy használható lesz-e vagy sem. Nézzünk egy trélert:

Ennek a játéknak a bája az, hogy játék közben a filozofikusabb lelkületűek figyelmét millió dologra hívja fel a nagybetűs Élettel kapcsolatban, ha van egy minimális absztrakcióra való hajlam bennük. Kivitelezésről annyit, hogy (ahogyan ezt a trélerből is látni lehetett) minden megvan ahhoz, hogy ez a “minijáték” igazán addiktív legyen. (Minijátéknak nevezem, de nem a minőség, hanem a telepítő által elfoglalt, 20 Mb alatti terület miatt… :D ) A grafikák szépek, egyben vannak, van egy határozott stílusuk. A zenékről meg csak jót lehet mondani - mivel ez egy ambient játék, a zenék is ambientek, de milyenek! Olyan előadók zenéit hallgathatjuk buboréktologatás közben, mint Loscil, Gas/High Skies, Julien Neto vagy a Biosphere. Már-már meditatív élményt nyújt az alapötlet és a zenék ilyen kombinációja.

Kivetelezésről még pár szót. Nem sok minden lehet “lescriptelve” ebben a játékban: az az alap, hogy minden egyes pályából tudsz random variánst kérni. Ebből is látszik, hogy maga a játék is “okos”. A fejlesztőiről is elmondható ugyanez, ahhoz képest, hogy ez egy indie project, eléggé markánsra sikerült a játékélmény, legalábbis nekem sikerült már beragadni elé párszor… Nem véletlenül lett a Hemisphere Games mottója “Játékok az agyad mindkét féltekéjének.”

Utánanézve a játéknak, az IGN-en 8.5-ös értékelést és Editor’s Choice díjat nyert magának az Osmos, amit ki is érdemel. Emellett az Independent Games Festival nyertese is ez a kis “szösszenet” lett. Stábból érdemes figyelni, ki honnan jött:

  • Eddy Boxerman: fizika/animáció programozó, Ubisoftnál dolgozott a Splinter Cell franchise-on
  • Dave Burke: Epic Games-nél dolgozott az Unreal Engine-en
  • Kun Chang: film/művészeti rendező (Prince of Persia, Splinter Cell, számos dokumentumfilm) és lelkes concept artist (Az ötödik elem, Csillagok háborúja, Hellboy 2 stb.) és ők csak azok, akik “nevesebbek”, de kaptak még segítséget innen-onnan. Szép, mi?
comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte