Songá Fanart design

Akik beszélgettek velem az utóbbi napokban, azok tudhatják, hogy elég sokat dolgoztam a Songá Fanart weboldalán. Szeretnék erről a folyamatról picit részletesebben is beszámolni nektek, azt hiszem, eléggé tanulságos azoknak, akik a webdesign-alkalmazás folyamatával jobban meg szeretnének ismerkedni.

Először is, az alapok. A feladat adott volt, egy PHP-Fusion 7-es weboldalra kellett egy témát átalakítani úgy, hogy megfelelő legyen. Olyan webdesign feladatokkal, ahol nulláról kell összerakni valamit, még nem foglalkoztam, most sem ez volt a dolgom - elvileg ez így egy egyszerűbb feladat kellett volna, hogy legyen, de mint kiderült, korántsem volt az.

Az eredeti téma ugyanis katasztrofális volt. Egy dinamikus szélességű táblázatot képzeljetek el. Én mindezek után teljes mértékig a táblázatmentes design-ok híve vagyok. Oké, a “régi időkben” persze még valamennyire érthető volt, hogy ezzel a módszerrel próbálnak meg javítani valamit a helyzeten, de ez 2009-ben szerintem elfogadhatatlan. Mindenesetre ki kellett tanulnom, mert annak alapján, amit én láttam, a PHP-Fusion nemes egyszerűséggel nem támogatja az eltérő hozzáállást… Így is rengeteg probléma volt, hogy azokkal a motor által renderelt oldalrészeken, ahol nem tudom módosítani a PHP forrást, hogyan állítsam be a CSS-t. (Megtehettem volna, hogy közvetlenül a motorba is belenyúlok, de ez egyrészt már nekem is veszélyes terület, másrészt egy frissítésnél vélhetőleg újra át kellett volna írni mindent!)

Az igazi probléma nem is a táblázatokban volt. Az, aki tisztában van azzal, hogy táblázatokat használni design-ra egy negatív dolog, megpróbálhatja kordában tartani, megfelelő pontokon minden értelmes elemet ellátni class-szal, hogy CSS-ből megfelelően lehessen vezérelni a külalakját a kész oldalnak - mindez az alap téma esetében nem történt meg. Nem tudok rájönni, hogy egyeseknek miért érte meg úgy dolgozni egy témán, hogy nem voltak képesek normálisan függvényekre tagolni a kódjukat, hogy nem voltak képesek sem értelmes zárójelezést, sem értelmes behúzásokat használni. Körülbelül K&R-féle zárójelezést képzeljetek el kb. 0 behúzással olyan kódban, amiben PHP, HTML és SQL egyaránt előfordul. Tulajdonképpen kénytelen voltam áttördelni, szétbontani az egész kódot, hogy érthető legyen. (Komment a kódban sehol sem volt, mondani se kell.)

Van még pár dolog, amit ebből a munkafolyamatból szeretnék kiemelni. Az egyik az, hogy Lillával, aki megkért erre a feladatra, nagyon jól lehetett dolgozni két dolog miatt: egyrészt láthatóan foglalkoztatja őt a dolog (ez sok “megrendelőről” nem mondható el…), másrészt hajlandó volt minden felmerülő kérdésre relatíve gyorsan válaszolni, visszajelzéseket adott. Tudta tartani a tempót, ami nem egy egyszerű feladat ilyen esetekben. Ahhoz, hogy ez az téma élesben használható legyen, gyakorlatilag a teljes eszköztáramat le kellett cserélnem: először is, kellett egy használható PHP editor. Általános editorként a Notepad++-szal futottam neki, de ő nem értette a kódot, amit látott - nem csodálkozom rajta… Aztán Nezu tanácsára a phpDesigner-re, majd végül a Zend Studio-ra váltottam, utóbbival tulajdonképpen csak a line wrap bosszantó hiánya a probléma (de hogy ez hogy fordulhat elő egyáltalán, azt nem tudom…) Viszont a CSS szerkesztésre egy kifogástalan és gyönyörű eszközt, a Stylizer-t találtam. Mindenkinek, aki érdekelt a témában, ajánlom figyelmébe, valószínűleg fogok még írni róla egy teljes postban is. Csak CSS-re való és abból a legjobb. Mind a Zend Studio, mind a Stylizer esetén sokat gyorsított a munkamenet utolsó szakaszában az a szolgáltatásuk, amivel közvetlenül FTP-re tudnak dolgozni, ez a látszólag alap feature nagyon sokat dob a tempón…

Szeretném hosszú távon is támogatni a Songát abban, hogy egy picit több emberhez juthasson el, ezért szeretném tőletek is kérni, hogy ajánljátok a figyelmébe annak, aki érdekelt a fanart témakörben. Hogyha van valamilyen ötletetek a fentiekkel kapcsolatban, azt is szívesen várom :)

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte