Casshern SINS

Casshern

Sokan nem veszik az animéket komolyan. Messze vagyok még attól, hogy akár csak komolyabb rálátásom legyen erre az egész kultúrára, de azt azért mindenkinek el kell mondanom, hogy animén belül is ezer szín, műfaj, hangulat van, sokkal inkább egy megvalósítási mód, semmint egy fix keret. Az én kedvenceim a kicsit filozofikusabb hangvételű, elgondolkodtató történetek, ezért is örülök most nagyon, hogy végignézhettem a Casshern SINS-t.

Az emberi faj, intelligencia, fejlődés … Az ember megteremti a robotokat, a robotok leigázzák az embereket. De az elvileg örökéletű robotok világát a Pusztulás sújtja. Mindez pedig azért történt, mert egy cyborg meggyilkolta az életadó Lunát - a Napot, Kinek Neve Hold -, ezzel lassú, ám biztos halálba taszítva az összes robotot. Pusztulnak, rozsdásodnak el a robotok, javítani is alig tudják magukat; omladoznak az épületek, sivatagosodik el az egész világ. Mindezt az az egy cyborg indította el, ő, aki a legerősebb. A legerősebb és ráadásul elpusztíthatatlan. Mindenfelé azt beszélik, hogy az a robot, aki legyőzi őt, örök életre tehet szert, nem lesz a Pusztulás hatásának kitéve… Azonban ez a cyborg erről mit sem tud. Ráadásul Luna megölése után elvesztette minden emlékét.

Ő nem más, mint maga Casshern. Aztán a történet során rájön, milyen bűnt követett el, megpróbálja megtalálni a helyét a világban és vezekelni bűneiért.

Ennyiből már érezhetitek is, hogy egy erősen az élet értelmét fejtegető animéről van szó. Egyértelműen nem gyerekmese, sokkal inkább animációs dráma. Abból viszont a legnemesebb fajta és ez mind a történeten, mind a megvalósításon száz százalékig visszatükröződik. Grafikailag és animáció terén is csillagos ötös, remekül mutatja a lepusztult, poszt-apokaliptikus világot. A grafika stílusa egyáltalán nem az, amit az animék többségében láthatunk, egy sokkal művészibb, sötétebb, “fájdalmasabb” kidolgozásról van szó és ezt a hatást csak erősíti, amikor megmozdul a kép.

A zenék terén sem kell csalódnunk. Egyrészt a Color Bottle írt Aoi Hana címmel egy olyan dalt, ami minden szempontból tökéletesen illik a sorozathoz, azonnal bekerült a kedvenc opening-jeim közé. De azt már tudjuk, hogy egy jó opening nem elég ahhoz, hogy boldogok legyünk egy anime zenéje miatt - hogy ilyen téren se kelljen csalódnunk, arról egy kiskedvenc zeneszerzőm, Wada Karou gondoskodott igen-igen jól. Számos animéből ismerhetjük őt, de a Casshern SINS zenéje előtt számomra a D.Gray-man soundtrack-jével bizonyította be igazán, hogy mennyire is ért a sötét, sejtelmes atmoszférák kialakításához. Ezt, ha lehet mondani, a Casshern-ben talán még egy fokkal jobban megvalósította, mint a D.Gray-man-ben. (Azoknak, akik játszottak PC-n régebben is említeném meg, hogy Casshern SINS aláfestő zenéjét néha nagyon közelinek érzem a Diablo 2 zenéjéhez. Ezzel a minőségről eleget mondtam szerintem.)

Szívből ajánlhatom ezt az animét azoknak, akik érdeklődnek a mélyebb témák iránt. És azoknak is, akik egy kicsit lenézik az animéket, mert ez a minőség még őket is meggyőzheti. Aki szeretné letölteni, annak két opciót tudok ajánlani:

  • hogyha a magyar feliratot tartanád megfelelőnek, akkor (szerencsére) az AnimeAddicts oldalán megtalálhatod az egész sorozatot;
  • az angol fansubot a Shinsen-subs csapata csinálta meg igen jól, én ezzel néztem. (HD-s, nagyon szép minőség és az angol felirattal is ki voltam békülve).

Ezek után már csak annyit tudok mondani: nézzetek bele az opening-be és ha tetszik, nézzétek végig, nem fogjátok megbánni.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte