Az Ableton világhatalomra tör, vigyázzatok...

Oké, kedves zenész barátaim, kik érdekeltek vagytok a hangszoftverek világában (és esetleg még kockák is vagytok): készüljetek fel. Helyezzétek kényelembe magatokat, csináljatok egy bögre teát vagy forraltbort (vagy ki mit kíván) és figyeljetek jól. Lehet, nyugtatóra is szükség lesz.

Jön a Live 8. 2009 második negyedév.

Amikor kijött a 7, páran hiányoltunk ezt-azt. Most nincs mit hiányolni. Közzétett egy pár csinos kis fejlesztést a cég, ezek közül szemezgessünk.

  • Kezelhetőségi fejlesztések! Egy sávon lehet pl. két audio között crossfade-elni (és a vezérlőgörbe TÉNYLEG GÖRBE, tudjátok mit jelent ez?). Van végre továbbfejlesztett MIDI editorunk! Tetszőleges sávokra sávcsoport létrehozása (buszt kap, összecsukható stb.)! Egérrel is lehet mostmár több hasonló paramétert állítani, ami igen kellemes. Fixálva lett az egyik őshiányosság: mostmár elérjük a VST-k 128 feletti paramétereit is, sőt fogd-és-vidd alapon lehet a Liveban megjelenő paramétereket hurcolászni! A böngészőablakban külön előnézőke van, amiben már tekerni is lehet (egy kis fejlesztés a djknek is!), sőt a kezelőfelület tetszőlegesen nagyítható-kicsinyíthető, hogy ne a felbontás legyen az egyetlen dolog, ami szabályozza, hogy mekkorában is jelenik meg a Live.* Groove engine. Olyan, hogy betöltöd, milyen groove-ot akarsz a MIDI sávnak. Olyan, hogy behúzol egy WAV klipet (mondjuk) és KINYERI belőle a groove-ot. Persze finomhangolható mellé. Groove library (előre elkészített sablonok) alap.
  • Új warp motor. Ahogy nézem, aki eddig jól tudott warpolni, az most halálpontos lesz; aki nem, az meg megtanulja. Most már a hangot húzgálod az idősávra, nem az idősáv “torzul”. A tranzienseket automatikusan detektálja, minden tranziens igazítópöcköt kap (de nem úgy, mint a régi autowarp, hogy külön warp marker…) - annak aki nem tudná, hogy a tranziens mit takar: ez a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy minden ritmikailag fontos pont jelezve lesz a warpolásnál. Sőt, ezek szerint darabolni is tudja a hanganyagot. Tuningolták a Beats warpolási módot (ráfért, no…), de ami igazán jóféle: élastique Pro lett a Complex warp mód, azaz most már tényleg a talán létező legjobb algoritmus hajtja.
  • Looper cucc. Nezu, ezt figyeld: eszköz loop-alapú, játszunk-rá-még-ezt-aztán-ezt stb. felvételhez direkt úgy, hogy egy lábkapcsolóról simán lehessen vezérelni: mindig szinkronban, tempót detektál és így tovább és így tovább. Már a videója is beteg!* Új effektek (ezek után mondjuk ez a legkevésbé érdekes, de): multiband dynamics, overdrive, limiter, frequency shifter (ringmodulátor) és vokóder ^^

Oké. Ettől én már lezsibbadtam, de itt indul a feketeleves.

Max for Live.

Nem, nem csak annyi volt a Cycling'74 együttműködés, hogy örülnek egymásnak. A Live 8-tól kezdve a Live-on belül programozhatsz bármit: hangot, MIDI-t, Live API használó “vackokat” Max/MSP-ben. Akár a meglevő hardvereket is lehet programozni belőle. Még durvább: videó is megy (igen, belepakolták a Jittert is…). Tutorialok, előregyártott kütyük egész hada fog fogadni minket. Úgy tűnik külön termék lesz, de beépül a Live-ba. Konkrétan ezzel új szintre lett emelve a hangprogramozás fejlesztőkörnyezet terén. Gondolj bele, innentől a saját effekteket, szintiket zeneírás közben lehet tesztelni úgy, hogy egyből szerkesztheted minden gond nélkül, hisz bele van építve a szekvencerbe. EZ BETEG LESZ.

(Ezek után félve kérdezem, hogy mit akarnak vajon a Serato-val csinálni?)

Azt hiszed vége?

Nem, nincs vége. Az Ableton összeállt az AKAI-al és összerakták A Mesterkontrollert.

Akai APC40
Akai APC40

Akai APC40 névre hallgat. Ezt a vasat (mert ezen látszik már fotó alapján is, hogy egyáltalán nem műanyag!) arra tervezték, hogy kifejezetten a Live-ot vezérelje. Egy kicsit Monome beütésű, de az Akai MPC-k minőségi színvonalán álló klip/jelenetvezérlő mátrix; vezérlőgombok a megállításhoz, tempóhajlításhoz, némításhoz/szólóhoz/élesítéshez; profi faderek, cserélhető crossfader, LED-es rotary vezérlők, navigálás a sávok, jelenetek, eszközök között úgy, hogy a Live egyből mutatja is, hol vagy… Csak nézz rá… (Amúgy sima MIDI-vezérlőnek se rossz állítólag.) [Klikk a képre, kijön nagyban.]

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte