Novation Remote Zero SL

Nemrég egy kedves úriember lehetőséget biztosított arra, hogy alaposabban is kitanulmányozhassam ezt a kontrollert, úgyhogy gondoltam, leírom nektek, miért is éri meg a pénzét ez a “vacak”.

A Novation-nél értik a témát. Az egész kontroller erről árulkodik. Amilyen igényességet elvárhatsz ezért az árért, azt megkapod hardveresen és szoftveresen is. Jó vezérlőt csinálni eleve kompromisszum az ár, a méret, a tömeg, a minőség és még ezer tényező figyelembevételével. Ez a kontroller épp eléggé kicsi ahhoz, hogy a hónod alá csapd és épp eléggé nagy ahhoz, hogy kényelmesen tekergethesd; épp elég vezérlő van rajta ahhoz, hogy “mindent” irányíthass vele és épp csak annyi, hogy ne legyen aranyárban. Minősége számomra - főképp az eddig látott kontrollerekhez képest - kiemelkedő, nagyon egyben van. Persze ennél is lehet jobbat csinálni, de… :D

Képességekről egy gyors kis leírást. Automap, Automap Universal, MIDI. Röviden ennyi a lényeg. 3 virtuális USB és két fizikai MIDI porton keresztül kommunikál a kicsike a külvilággal. A “sima” Automappel a kompatibilis szekvencerek (lásd Live) azonnal összebarátkoznak a Remote Zeroval, paramétereik megjelennek. Ettől gyorsabb és lustább is leszel. Az Automap Universal egy picit mókásabb téma - ezt Live alól csak a pluginekkel lehet használni, ott viszont a lehető legkényelmesebb mapping-et választhatod minden szoftszintihez és effekthez, menet közben a kontrollerről váltogathatod és taníthatod őket, ha valami még nem tetszene. Mindemellett ott a sima MIDI vezérlési lehetőség, hogyha más nincs. Menet közben lehet (és illik…) váltogatni a három mód között, például djzéshez szerintem teljesen felesleges, sőt zavaró az Automap, de produceri munkához inkább az passzol.

Szoftvertámogatásilag teljesen rendben van a cucc. A drivere simán felment XP-re, az editora pont annyit tud, amennyit kell, nem szükséges feketemágia az Automap Universal beüzemeléséhez sem… Mellékelt szoftverpakk rendben (bár nem volt a kezemben túl sokat, nem igényeltem…)

Fontos tudnivaló. Ez egy DURVA kontroller. Nem arról beszélek, hogy nem lehet vele finom állítgatásokat eszközölni… :D Inkább arról, hogy annyi okosság van benne, hogy eltart egy darabig, mire követni tudod aggyal, hogy mit csinál(na) a vas. Ezért abszolút kezdőknek csak óvakodva ajánlom, de ha belevágsz és kitanulod, akkor már kevés kontroller fog zavarba hozni (és az is felsőkategóriás kütyü lesz). Hogyha egy igazán komoly kontrollert akarsz normális áron, akkor jó választás lesz.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte