DJ-palánták figyelmébe!

Ez egy ilyen nyílt levélszerűség akar lenni. Kérek mindenkit, akinek bármilyen köze van a témához, hogy kommentálja.

Kedves wannabe / kezdő / fogalmamsincsmiezazegész lemezlovászok!

Én nagyon szívesen tanítom az Ableton Live (és még sok más egyéb zenei szoftver) használatát minden olyan egyénnek, aki szeretne zenélni, mert hiszek benne, hogy a zenélés mindenkinek alanyi joga. Amit tudok, szívesen osztom meg, mert egyrészt jótett helyében jót várok, másrészt nem halok bele, ha egy pár tippet megosztok, még akkor sem, ha ez egy igen kemény szakma. DE.

“Valaki annak idején” kitalálta azt a koncepciót, hogy mennyire jó Live-val djzni. Ezzel nincs semmilyen baj, akkor, hogyha tudsz. Kicsit konkretizálom. Egyáltalán nem biztos, hogy a legjobb megoldást választod azzal, hogy nekiülsz Live-ozni, ha még életedben egy potmétert nem mozgattál! NAGYON NEM. A dj szakma tanulását nem Ableton Live-ban kell elkezdeni. Ha mégis így teszel, akkor könnyen előfordulhat, hogy

  • pocsék dj lesz belőled,
  • nem fogsz tudni élvezhető produkciót nyújtani,
  • a szakmabeliek nevetni fognak a teljesítményeden.

Én felvállalom azt, hogy szoftverrel tanultam meg jópár éve keverni - talán nem is rosszul, de tegyük hozzá: azzal a szoftverrel, amivel tanultam, ma már két ember elé nem mernék kiállni. Rengeteg félreértésnek, tévedésnek, rossz szokásnak az alapja lehet az, hogyha nem megfelelő szoftveren tanulsz meg keverni.

Az az ember, aki nem tud hallás után ütemet egyeztetni, alkalmatlan a dj feladatra. A Live-ban nincs szükség arra, hogy ezt a képességedet használd. De ettől még ezt muszáj és feltétlenül szükséges elsajátítani - az 2008-ban még nem dj, aki csak laptopról tud zenélni! (Lehet, hogy pár év múlva igen, de addigis…) Van olyan dj-szoftver is, ami ugyan a keverő+lemezjátszó felállást szimulálja, de van automatikus ütemegyeztető funkciója (jobbaknak beatmatch). Ha meg akarsz tanulni keverni, NE HASZNÁLD. Egy normális cd-lejátszón nincs ilyen funkció. Sőt, tovább megyek - lehetőség szerint a hullámforma-grafikonokat és a BPM számlálót is ki kellene kapcsolni, már ha lehetőség van rá. Ezek csak gátolnak a tanulásban azért, hogy tudj zenélni úgy is, hogy tulajdonképpen nem tudsz. Annak idején én az AtomixMP3 nevű, ma már maximum poénszinten használható szoftvert módosítottam úgy, hogy ezek a funkciók ne legyenek láthatóak.

Teljesen érthető az az érvelés, hogy a (tört) szoftver ingyen van, a pult meg nincs ingyen és ezért szoftvert akarsz használni. De használj tanulásra olyat, amivel tanulhatsz is! Hogyha nulláról indulsz dj-zés terén, akkor egy olyan szoftver, mint például az Image-Line Deckadance-e, tökéletesen meg fog felelni a feladatra, könnyen megtanulhatod és elkezdheted érteni a dolgokat. Annak, aki a pénzügyek miatt aggódik, el kell mondjam: ez nem olcsó szakma, itt nem lehet úgy zenélni, hogy van rá húszezer forintod. El lehet kezdeni úgy, de hosszú távon űzni nem lehet. Ha szoftverrel akarsz zenélni, akkor is szükséged lesz laptopra, hangkártyára, kontrollerre… és a végösszeg ugyanott lesz (sőt!), mintha egy dj pultot vettél volna. Márpedig egy használható dj-pultért még mindig többszázezer forintot ki kell fizetni és ez vélhetően a közeljövőben sem változik meg. Sajnos. Ezzel mindegyikünknek meg kell küzdenie és bizony vannak, akiknek ez komoly, évekig húzódó probléma.

Mindezek után összefoglalva - mi kell ahhoz, hogy dj-zni tanulhass egyszerűen és olcsón?

  • Tanulj angolul. Az elérhető információs anyagok, kézikönyvek nagyrésze (sajnos még csak) angolul van, meg kell tudnod érteni.
  • Használd az internetet, hogyha nem tudod elég jól használni a számítógépedet, tegyél ellene.
  • Próbáld ki mondjuk az Image-Line Deckadance szoftvert, ha dj-zést akarsz gyakorolni.
  • Töltögess le különböző dj-felszerelések kézikönyveit - az elterjedt cuccokét mindenféleképpen (Pioneertől minden), de az egzotikusabbakat is. Például az Allen & Heath cuccok kézikönyveiben nagyon szépen leírják, hogy hogyan kell a gain-t használni - és azt is, hogy miért.
  • Tájékozódj róla, hogy mi történik a szakmában, járj bulikba, ismerkedj, olvasgass zenei újságokat, figyeld az árlistákat és így tovább.
  • ÉLVEZD, AMIT CSINÁLSZ.

A mai naptól kezdve azokat, akik a fentieket nem tudták megfelelő mértékig elsajátítani, csak azzal tudom segíteni, hogy elküldöm nekik az ide mutató linket. Ha te is így jártál, ne haragudj. Megtaníthatnálak az alapoktól a djzésre, de sem időm, sem energiám nincs arra, hogy ezt mindenkivel megtegyem, aki hozzám fordul - és nem is ez a legjobb módszer arra, hogy megtanuld. Kövesd a fentieket és jó eséllyel pár hónapon, esetleg éven belül már úgy tudunk beszélni, hogy mindketten értjük és tudjuk is követni a másikat. Sok szerencsét.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte