The Elder Scrolls IV: Oblivion

Oblivion! Kevés játék töltött el mostanában ekkora lelkesedéssel, főleg, hogy nyár óta valahogy kicsit érzékenyebb vagyok a játékok technikai megvalósítására. (Hogy, hogy nem… :D ) Tulajdonképpen annyira jó, hogy az embernek elég komolyan kellene rajta törnie a fejét, hogy jobbat kitaláljon (feltéve, ha összejönne egyáltalán)… Igen masszív, hosszú játékidejű a cucc, jó virtuális valóságot hoz létre. Bárkinek, aki valaha is szeretett volna egy jó RPG-féleséggel játszani, ajánlom figyelmébe.

Még nem nyomtam ugyan végig, de a főszál kész… mondjuk meghajolok az olyan ember előtt, aki ezt a játékot képes csontra kiakasztani.

Hogy mi tetszett?

  • hatalmas játéktér és ehhez képest kifejezetten gyors játékműködés (nincsenek félórás loadingok, dinamikusan is húzza a tájat rendesen)
  • normálisan be lehet állítani, hogy mennyire használja le a gépet (lásd grafikai beállítások…)
  • rendkívüli alaposság, mind a táj, mind a történet, mind a vezérlés terén (minden ott van, ahol lennie kell, gyorsan hozzászoksz)
  • kb. minden, nálam felismerhető bugot fixáltak az utolsó patch-csel (addig is csak annyi baja volt, hogy néha taskváltás után kifagyott, de a patch helyretette)
  • alapos testreszabhatóság a tárgyakat, varázslatokat és a játékost illetően: kb. olyan külsejű figurát csinálsz, amilyet akarsz. Nekem egy “klasszikus” elf lett. Jól bánik a karddal, a nehéz páncélzatokkal, az íjászathoz is eléggé ért és vigyázz, nehogy komolyabban felidegesítsd. Végén még belédcsap egy nagyobbacska villám. (Persze csak soul trap után.)
  • gondosan épített skillrendszer
  • igazán történethez illő, hangulatos zene, ráadásul helyzetérzékeny is (magyarul a zene jelzi, ha épp veszélyben vagy…)

Hogy mi nem tetszett? …az, hogy vége van. Az például nagyon nem tetszett. Azt hiszem, ebből érzitek az erősen addiktív jelleget. Valahogy pont úgy rakták össze, hogy kellőképpen kihívás legyen, el is gondolkodtasson, mégis legyen benne elég harc (bár számomra nem az utóbbi a döntő tényező…) Eléggé durva az is, hogy egy minimum éves játék még simán lehasználja szerintem a komolyabb, SLI-s / Crossfire-ös rendszereket is és szó, ami szó, jót tenne neki 2 G RAM. Nem tetszett, hogy annyira megörült a hangkártyámnak, hogy egyből 5.1-ben kezdte el használni - nem a játék hibája [nem hiszem, hogy játékokat kX driverre szoktak felkészíteni], de ettől pont nem hallottam a közvetlenül elém pozícionált hangokat (szögbe kellett fordulni). Nade miért kellett egyáltalán hallani? … eléggé tetszetős, amikor mondjuk a főszál vége felé Martin megáll a katonák előtt és egy rövid, de annál lényegretörőbb lelkesítő beszédet tart :) Ami még nem tetszett, az általában az én hibám…

…pl. amikor mászok a hegyen félórája, a rossebnek se tudok felmenni a szükséges pontra, ereszkedek lejjebb, lejjebb, megfordulok: jéé, itt egy híd… xD

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte