Pirézek márpedig nincsenek

“Nyíltan idegengyűlölő a magyarok több mint negyede a Tárki felmérése szerint. A rejtett idegengyűlölet pedig erősödött az elmúlt egy évben. Azt a kérdést is feltették, hogy tartanak-e a pirézek bevándorlásától. 68%-a mondta azt, hogy igen, és nem akarja, hogy pirézek jöjjenek Magyarországra. Pirézek természetesen nincsenek. Vagyis a magyarok kétharmada nem akar befogadni idegeneket - még olyanokat sem, akikről soha nem is hallott.”

Valahol meglepődtem a felmérés eredményén, valahol nem. A Tárki felmérése felvetett bennem pár kérdést. Miért létezik az idegengyűlölet ilyen magas fokon? [Jó, mondhatjátok rám, hogy beszélek a levegőbe, aztán leköpöm az első embert, akinek a bőrszíne nem hasonlít az enyémre (de akkor azért lehet, hogy nem ártana jobban körbenézned)…]

Jópár magyar ember - szerintem, hangsúlyozom, SZERINTEM és előre szólok, hogy nem akarok általánosítással kapcsolatos hibákba esni - fél. Félelem további félelmet és (előbb vagy utóbb) agressziót szül. Mostanában igen gyakran hallhatunk arról bizonyos politikai csoportok részéről, hogy vajon mennyire van Magyarországon demokrácia; ezt nem tudom, de nem is akarom felmérni, sőt állást foglalni sem szeretnék (nem lenne ki mellett). Viszont ilyen szempontból is érdemes megvizsgálni a történetet.

Egy demokráciában mindenkinek joga van élni. Tulajdonképpen ez a “rossz, de a rosszak közül a legjobb” szisztéma, aminek eszerint (is) kellene működnie: élni és élni hagyni. Megértem, hogy következményekkel járna gazdaságilag például a kínaiak nagy arányú betelepülése; nekem sem biztos, hogy tetszene, sőt talán a kínaiaknak sem, de el kell különíteni pár dolgot. Tulajdonképpen ez a blogbejegyzés azért született, hogy ezen elgondolkodj.

Nem kívánok foglalkozni azzal, amit különböző emberek sulykolnak belénk, hogy mennyire rossz lesz, ha ennyi meg ennyi ilyen meg olyan ember itt fog letelepedni. Ezzel foglalkoznak éppen eleget, engem más érdekel. A nagy kérdés az, hogy vajon neked és nekem, személyesen, emberileg mennyit árt az idegengyűlölet?

Logikai hibák, mint mindig. Hogyha látunk egy adott népcsoportot képviselő embert egy bizonyos magatartási formát követni, akkor ÁLTALÁNOSÍTJUK azt az egész népcsoportra. Persze ezzel nincsen semmi gond egészen addig, amíg fel vagyunk készülve arra, hogy ez a vélemény éppen emiatt instabil alapokon áll. Egy ilyen általánosított nézet - éppen az általánosításból fakadóan - nem lehet száz százalékosan helytálló! Sőt…

Milyen jogon akarja egy ország lakója eldönteni, hogy kik jogosultak az adott országban lakni? Ez demokráciában is “csak egy bizonyos mértékig kiszavazóshow”. Mit tennél fordított esetben, mondjuk hontalanként?

Ne essetek abba a hibába, mint az a környezetvédő, aki egy fáért feláldozná az életét, de saját embertársának sorsa nem tudja érdekelni.

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte