James Holden - The Idiots Are Winning...

Derült égből elektromos kisülés:

James Holden - The Idiots Are Winning
James Holden - The Idiots Are Winning

James Holden - The Idiots Are Winning

Kat.: BC14 (CD / 2x12")

  1. Lump
  2. Quiet Drumming Interlude (csak a CD-s változaton)
  3. 10101
  4. Corduroy
  5. Flute
  6. Idiot
  7. Lumpette
  8. Intentionally Left Blank (csak a CD-s változaton)
  9. Idiot Clapsolo
  10. Quiet Drumming

Holdent ismerjük már annyira, hogy tudjuk, nem egészen “egészséges” az agyműködése. Ugye a Lump-ot vágjuk már, persze eddig a végleges változat nem volt hozzáférhető, de akkor sem okoz sok meglepetést. Ezt a tracket még akár buliban is pakolhatod, ha picit bátrabb vagy…

Innentől jönnek a meglepetések. Quiet Drumming Interlude. Húsz másodperc. Zaj. Ütemes zaj. Meg ne kérdezd, hogy hogyan jutott ez az eszébe…

Ezután komolyan megnyugtató, hogy az 10101 egy viszonylag kiszámítható, stabil ütemmel indul. Persze van benne mozgás, de marad a játszható minimalisztika határán belül. Kellemes, James-re jellemző módon tört, szétcsavart dallamok, de az egészet valamiféle nyugalom hatja át. A végére szépen elfogy, arrafelé viheted, amerre akarod.

Corduroy-ra ismét fel kell készülni. Nem kevés torzítás, zaj dúsítja. Elméletileg ezt fel tudná az ember tenni egy buliban, de… hát… :D A maga módján zseniális a track, viszont nem tudom elképzelni, hogy ez mit válthat ki egy “átlagos” bulizóból…

Megint egy kis gyöngyszemecske: Flute. Már az elején is egyértelmű, hogy ezt otthon kell hallgatni. Valamiből csinált bele ritmust is, meg nem mondom, hogy miből, erősen zaj alapon építi ezt is. Végére lepusztítja teljesen, bit nem marad épen.

Itt az Idiot. Kemény dobalap, nintendo-féle arpeggio némi effektezéssel, arra egy (igencsak határozott) basszus. A témát tulajdonképpen a prüntyögéssel fejti ki, de nem akarom megszámolni, hogy hány különböző effektet használ rajta (van rajta egy pár…) Kíváncsi vagyok, fogja-e valaki játszani ezt, mert éppenséggel lehet, de hogy nem a megszokott partysláger, az biztos. Nekem gyorsan a szívemhez fog nőni, talán mondható, hogy ez a meglepi erre az albumra. Aranyos, ha bírod az ilyet, ki ne hagyd!

A Lumpette nevéhez hűen a Lump-ból származó “csöppséget” takarja, azaz a teljesen “elmebeteg” módon kivitelezett dallam külön. (Igen jó szokás szerint.)

Na itt jön egy rész, amit én nem értek. A CD-s változaton van egy szám, ami a dupla bakelites változaton nincs(?) rajta. (No meg a Quiet Drumming Interlude sincs a tizenketteseken.) Ez a “zene” az Intentionally Left Blank nevet viseli (nézd meg a Discogson!!). Nem fogjátok kitalálni: igen, ez a szám 2:05 hosszúságú SEMMIT tartalmaz. Jelentem egy bitnyi hang sincs rajta. (Na ezen még fogok gondolkodni egy keveset… Elírták? vagy most mi van??)

Ezek után (ha ez még nem lenne elég) jön az Idiot Clapsolo, ami az Idiot-nak egy kellemesen leminimalizált változata. Játszadozik vele szépen, de az eredeti témából csak az alapok, pont ahogy illik :D Lehet vele mókázni, egyik lemezjátszóra Idiot, másikra az Idiot Clapsolo aztán meg amit akarsz. ;)

Utoljára, csak hogy ne tudd megkönnyebbüléssel letenni a lemezt, még egy kicsi elvontság, a Quiet Drumming. Ez az Interlude hosszabb változata (3:40 hosszú), mindenféle beteg zajok ütemre rendezve, filterezve.

Ezek után most próbáljatok képet alkotni a) James Holdenről, b) erről a lemezről, c) a lehetséges remixekről, d) a Border Community-n következő lemezekről.

Nekem csak betegebbnél betegebb dolgok jutnak az eszembe. És most már legalább szóhoz jutok…

ui.: lehet kommentelgetni is nyugodtan, várom a hozzászólásokat…

comments powered by Disqus
Hugo használatával készült
A Stack dizájnt Jimmy tervezte